Inicis de novel·la

CRÍTICA 'La nostra vida vertical' barreja aspectes exòtics i quotidians

1
Es llegeix en minuts
VICENÇ PAGÈS JORDÀ

Yannick Garcia (Amposta, 1979) es va estrenar amb un llibre de poesia el 2003. Nou anys després va publicar un llibre de contes, Barbamecs, i ara aquest, La nostra vida vertical, que ha obtingut el premi Documenta i que ha publicat la joveníssima editorial L'Altra.

Els deu contes d'aquest recull no formen un recull unitari, però tampoc un mostrari de potencialitats; més aviat suggereixen diverses línies de treball. La primera s'interna amb elegància en territoris escabrosos, com ocorria a Babamecs. La segona parteix d'un personatge poc rellevant i acaba atenyent figures tan conegudes com Stefan Zweig o Steven Seagal i tragèdies com les de Fukushima o els Alfacs. Una última línia de treball la forma la quota d'experiments que és lícit esperar del guanyador del premi Documenta.

¿Què tenen en comú aquests textos? Doncs que no mostren aspectes costumistes ni fantàstics, sinó que recreen aspectes quotidians de personatges atípics, que s'esdevenen en escenaris exòtics. És clar que atípic i exòtic són termes que depenen de cada experiència.

És més: cada escenari i cada biografia semblen tan sòlids que podrien donar lloc a una novel·la. Aquest tret, al costat de la manca de finals de traca i mocador, fa pensar en primers capítols de novel·les truncades. O potser l'autor hi dibuixa una geometria que se m'escapa. Personalment, vincularia la verticalitat del títol amb la congelació d'una certa etapa vital, que sense poder evolucionar cap endavant només es pot moure cap amunt o cap avall.

Em fa gràcia que Yannick Garcia titulés Barbamecs el seu primer recull de contes perquè el vinculo a una colla d'escriptors de trenta i tants anys que tenen en comú,  entre altres coses, les barbes retallades. Les altres coses: estan desaprofitadament preparats i viatjats, són desacomplexadament metaliteraris, contemporàniament irònics, recargoladament frescos: Borja Bagunyà, Adrià Pujol, Víctor Garcia Tur, David Gálvez, Jaume C. Pons Alorda, Joan Todó, Damià Bardera, Jordi Sanglas… ¡Com ens hauria convingut, als que som mitja generació més grans, llegir-los quan començàvem a escriure!

3LA NOSTRA VIDA VERTICAL

Notícies relacionades

Yannick Garcia

L'Altra. 140 p. 16 €