AUTOR D''INCENDIS'

Mouawad protagonitza l'impactant monòleg 'Seuls' al Lliure

1
Es llegeix en minuts
IMMA FERNÁNDEZ
BARCELONA

Sempre a la recerca de la identitat, com ja va fer en la seva monumental tetralogia La sang de les promeses (Litoral, Incendis, Boscos i Cels), el creador d'origen libanès Wajdi Mouawad torna a indagar en les seves arrels i en la construcció del jo a Seuls, impactant monòleg que protagonitza des d'avui fins diumenge al Lliure de Montjuïc. L'autor, actor i director quebequès pinta un fascinant retrat amb tocs autobiogràfics que culmina amb una potent performance plàstica. Són dues hores de lisèrgic viatge al jo en conflicte, a la recerca d'aquella identitat trossejada que el creador intenta reconstruir amb el seu teatre.

Notícies relacionades

«¿Qui som i qui creiem que som?», es pregunta Mouawad en una obra en què es desdobla (amb ajuda de projeccions) per viatjar a l'oblidada llengua materna, a buscar el seu pare i la infància perduda. Ell, com el seu protagonista, va viure la infantesa al Líban dessagnat per la guerra civil, va fugir amb la seva família a França i va acabar al Quebec.

En escena, el creador interpreta Harwan, un home de trenta anys de Mont-real a punt de defensar la seva tesi sobre el seu admirat director Robert Lepage. Després d'una sèrie d'esdeveniments, es troba tancat durant una nit en una de les sales del museu Hermitage de Sant Petersburg. La nit serà llarga i en un exercici catàrtic es traslladarà a la capçalera de la seva llengua materna. Entre poderoses imatges (algunes de brutals) s'entreveuran referències edípiques, frustracions i interrogants. ¿Què ha quedat en la seva memòria del Líban? ¿Què li queda dels seus orígens? ¿Qui és Wadji Mouawad?