EL MILLOR DEL 2013 (2)

Discos nacionals

Els gallecs Triángulo de Amor Bizarro.

Els gallecs Triángulo de Amor Bizarro. / THOMAS CANET / EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
JORDI BIANCIOTTO

1 'VICTORIA MÍSTICA'  TRIÁNGULO DE AMOR BIZARRO Les aventures còsmiques d'un grup amb instint pop

Batejats en honor a una cançó de New Order, aquests gallecs amb gairebé deu anys d'història han aconseguit construir un so propi, sufocant i evasiu, que arriba al seu zenit en aquest tercer disc (quart comptant la recopilació de maquetes El hombre del siglo V).

Després de treballar sense continuïtat amb el guru britànic Peter Kember (Sonic Boom), van optar per un altre camí més personal i autoproduït en aquesta obra densa i espaiosa, en la qual desenvolupen la seva fixació per les textures espesses, pròpies del noise-pop i el rock espacial (prèvia parada a My Bloody Valentine), i al mateix temps despleguen melodies substancioses que Isabel Cea sap defensar aportant un benvingut toc de lleugeresa.

Victoria mística, una obra que no descobreix un llenguatge innovador ja que parteix de troballes de l'indie pop dels 90, s'imposa, però, a través d'un cançoner poderós que s'alça en dinàmiques còsmiques i esclats d'electricitat garage: l'esquerpa Lo hispano marcha-La banca paga, amb els seus missatges més explícits sobre l'actualitat socioeconòmica. Un contrapunt terrestre per a un disc que indueix l'oient a alçar els peus de terra i volar. 

2 'ATLETES, BAIXIN...'  MANEL

Obra de creixement per als autors d'Al mar!, que es decanten per un so més elèctric (adéu a l'ukelele), amb tensió i plecs rocosos, per acompanyar narracions que preserven el seu tacte minuciós i les seves finalitats commovedores: de Vés, bruixot! a Mort d'un heroi romàntic i A veure què en fem. ¿Costumisme pop-folk? Grandioses cançons.

3 'APAR' DELOREAN

Un robust pas endavant del grup de Zarautz (Guipúscoa), que desenvolupa un patró pop que ret culte a les melodies elaborades a través de tractaments sonors sofisticats, amb textures acotonades i reflexos onírics que remeten a grups dels 80, de Cocteau Twins a Prefab Sprout. Edificant.

4 'LA FIGURA DEL BUIT' EL PETIT DE CAL ERIL

Després del funerari Vol i dol, Joan Pons es rearma amb un cançoner entremaliat i d'ampli espectre, ric en claus esotèriques, laberints conceptuals i referències a la memòria ancestral. Tot un món sembrat d'enigmes però d'accés diàfan, amb psicodèlia i vents soul.

5 'DE LO CONCRETO A...'  DOBLE PLETINA

Després d'alguns singles lúcids, el quintet barceloní, apuntalat en les veus de Laura Antolín i Marc Ribera, llança un primer disc de gala que consolida les seves aptituds per a la cançó pop esvelta i emotiva, hereva d'una tradició miniaturista que entronca amb Vainica Doble i el Donosti sound. Amb sentiment i ironia.

6 'BRUJA' MALA RODRÍGUEZ

La rapera gaditana fa pinya, en el seu cinquè disc, al voltant del seu hip-hop guerrer i sensual, nodrit de rimes insolents (escolteu la fúria de 33) i d'elaborades dinàmiques rítmiques amb parada i fonda en els ritmes jamaicans. María Rodríguez, en una substanciosa versió crua i sense concessions.

 7 'DE PALMAS Y CACERÍA'  PONI BRAVO

Una de les expressions més lliurepensadores de l'any ve d'aquest grup sevillà, que en el tercer disc porta més lluny, si és possible, un heterodox menú en què caben ritmes afro, desimboltura flamenca i pessics cubans i discotequers. Art pop iconoclasta i difícil d'abraçar. 

8 'SENSACIÓn TéRMICA' KIKO VENENO

¿Quants veterans de carrera consolidada s'atreveixen a qüestionar els seus hàbits i maneres i capgirar el seu so? Veneno es llança a la piscina de la mà de Raül Fernández (Refree) en un disc audaç i refrescant, on la seva aura de cantautor de frontera arriba a noves cotes d'expressivitat. Vestits renovats per a un autor essencial.

9 'HANNIBAL' ANÍMIC

El grup de Collbató modifica el seu senderisme folk-pop i adopta una identitat més fosca i tremendista, a joc amb motivacions líriques arrelades en el context terrenal de la crisi. Continuen aspirant a la bellesa, però ara és més convulsa, agitada per tambors de guerra que evoquen el mític Aníbal.

Notícies relacionades

10 'nova creu alta' REFREE

Hiperocupat com a productor (Pérez Cruz, Veneno, Rosenvinge), Raül Fernández va trobar temps per revolucionar el seu vehicle personal, Refree, alçant el to tant en els textos (al·lusions àcides al clima social) com en el so, endurit i expandit. Un aïrat Refree.