DESENA EDICIÓ D'UN CERTAMEN SINGULAR

Barribrossa s'apunta a Estellés i Távora

El 'bailaor' Vicente Escudero serà el tercer protagonista

Un assaig de ’La guada’, espectacle sobre Vicente Escudero.

Un assaig de ’La guada’, espectacle sobre Vicente Escudero.

1
Es llegeix en minuts
JOSÉ CARLOS SORRIBES
BARCELONA

Hermann Bonnin, director de la La Seca-Espai Brossa, va recordar ahir les paraules de Joan Brossa per presentar la cita que impulsa l'espai escènic del Gòtic i que arriba a la seva 10a edició. «És necessari posar llum a certes coses oblidades». Aquesta vocació il·luminadora defineix el Barribrossa, que no és «ni un festival ni una mostra» segons Bonnin, però que malgrat la seva modèstia és un magnífic aparador cultural i ciutadà, en què participen cedint els seus espais veïns de La Seca com el Macba, el CCCB, el Museu Picasso i la SGAE. L'ideari del Barribrossa està marcat per la vocació de posar una mirada d'avui a avantguardes del segle XX, aquelles «coses oblidades» a les quals es referia el poeta, artista visual i dramaturg.

Si l'anterior edició va girar al voltant del grup Dau al Set, l'actual que es desenvoluparà del 15 al 20 d'octubre evocarà la figura de tres «barcelonins d'adopció» sota el lema La poètica del cos. És el nexe que entrellaça artistes tan dispars com el bailaor Vicente Escudero (1888-1980), el director teatral Salvador Távora (1934) i el poeta valencià Vicent Andrés Estellés (1924-1993).

Notícies relacionades

GELABERT, AL PICASSO / Aquesta poètica del cos es manifesta, segons Bonnin, en el ball rupturista, geomètric i elegant d'Escudero, un artista al qual van admirar Piccasso, Brossa, Miró i Sebastià Gasch. Val·lisoletà de naixement, va morir gairebé en l'oblit a la plaça Reial. També des del flamenc, però amb una altra mirada, el teatre de Távora evoca el crit i el cos d'Andalusia. Finalment, la poesia d'Estellés, d'una teatralitat inqüestionable, és un exaltació del cos i de la sensualitat.

Les activitats, totes gratuïtes, es mouen entre espectacles, recitals i una conferència. Per exemple, divendres 18, Cesc Gelabert interpretarà Escudero en una perfomance amb la col·laboració del cineasta Isaki Lacuesta. El dia 20, serà el Diumenge Estellés amb una trilogia d'obres sota la tutela d'Albert Roig.