Vicenç Villatoro deixa l'Institut Ramon Llull i serà substituït per Àlex Susanna

L'escriptor i periodista abandona el càrrec per poder-se dedicar a la literatura

Àlex Susanna, al Passeig de Gràcia, el 2009.

Àlex Susanna, al Passeig de Gràcia, el 2009. / SERGIO LAINZ

2
Es llegeix en minuts

Per raons estrictament «personals i professionals», l'escriptor i periodista Vicenç Villatoro ha anunciat aquest dijous que deixa la direcció de l'Institut Ramon Llull (IRL), l'organisme de promoció exterior de la llengua i la cultura catalanes. Per deixar clara una imatge de normalitat en el relleu, Villatoro ha explicat la seva renúncia al costat del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el que serà el seu successor, el fins ara director adjunt de la institució, Àlex Susanna.

Segons Villatoro, no és fàcil explicar la decisió d'abandonar «un dels càrrecs més agradables, bonics i amb més sentit i utilitat de la gestió cultural catalana». No obstant, ha dit, els seus motius són reprendre les «vocacions i interessos» que va deixar en suspens l'any 2011 a l'assumir el càrrec. D'una banda, la literatura (té en mans una novel·la sobre la figura del seu avi, immigrant andalús a Catalunya) i, de l'altra, el periodisme. «L'any 2014 serà un any molt interessant i m'agrada imaginar-me relacionant-me amb el que passarà en una posició més pròxima al periodisme d'opinió que a l'institucional: vull poder dir què penso», ha afegit, abans d'aclarir que no té cap projecte ni oferta concreta al damunt de la taula.

Notícies relacionades

Al seu torn, el nou director del Llull ha recordat que el reconeixement de la cultura i la llengua catalanes «legitima el procés polític cap a la sobirania pròpia que s'està desenvolupant» i té la intenció d'«incrementar aquest paper de l'institut per mostrar-nos i projectar-nos al món». El director sortint s'ha mostrat d'acord que l'IRL compleixi aquesta funció. «En la meva decisió no hi ha una crisi sobre la funció del Llull o la meva funció dins del Llull», ha aclarit. Mascarell ha apuntat que el 2014 intentarà «que no tingui molts menys recursos», no que s'incrementin.

El relleu es produeix en un moment en què l'Ajuntament de Barcelona està a punt d'entrar en el patronat de l'Institut Ramon Llull, els òrgans de govern s'han de reformar després de la sortida del Govern balear i està a punt el trasllat de la seu de l'IRL al palau del Baró de Quadras, a la Diagonal. Ferran Mascarell ha lamentat la sortida de Villatoro del projecte i ha apuntat que «era obvi que Àlex Susanna era la persona apropiada per donar-hi continuïtat». Al seu torn, Susanna ha dit que hauria preferit seguir formant «un molt bon tàndem» amb Villatoro.