Jordi Savall i el monestir de Poblet s'alien per oferir un festival

'Les mil i una nit de músiques', amb tres actuacions del 15 al 17 d'agost, pretén atraure melòmans al sud de Catalunya

Jordi Savall, cèlebre violagambista, durant una de les seves actuacions.

Jordi Savall, cèlebre violagambista, durant una de les seves actuacions. / ARXIU

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / Barcelona

Amant de connectar els edificis històrics amb la música d'antiga, el violagambista Jordi Savall s'ha aliat amb els responsables del monestir de Poblet per muntar un festival del 15 al 17 d'agost. Tres únics concerts en diferenst espais del conjunt arquitectònic se celebraran en la primera edició del festival organitzat per la Fundació Centre Internacional de Música Antigua (CIM), que dirigeix Jordi Savall.

'Les mil i una nits de músiques', títol de la primera edició, compta amb 100.000 euros de pressupost. El 60% es cobrirà amb patrocini privat i el 40% restant amb la venda d'entrades, que surten a la venda el dia 10 per ticketmaster i oscil·len entre 25 i 35 euros.

Inspirat en Fontfreda

"Potser en el futur invitarem algú més però aquest és un projecte que neix de la Fundació CIM que facilita les coses a l'hora d'organitzar-lo. Per contractar altres grups hauríem de tenir una agència de contractació", va explicar ahir Savall. "Aquest festival no neix a base de talonari sinó amb grups d'aquí que després viatjaran fora. La idea és estrenar coses en el festival i fer gravacions", va afegir Savall que des de fa vuit anys compta amb un festival a l'Abadia de Fontfreda (Catalunya Nord).

El primer concert del 15 d'agost estarà dedicat a músiques inspirades en Shakespeare com 'The Fairy Queen', de Henry Purcell, basada en 'Somni d'una nit d'estiu' i 'Música per a la tempesta' de Matthiew Locke. Le Concert da Nations oferirà el concert que estarà esquitxat de versos shakespirians dedicats a la música que recitaran dos destacats actors: Sílvia Bel i Josep Maria Pou. El concert es realitzarà a l'esplanada de l'entrada a Poblet, amb un aforament d'unes 1.500 persones.

L'endemà, el 16 d'agost, Savall oferirà un recital de viola de gamba al claustre amb algunes de les peces més belles del repertori per a aquest instrument dels mestres francesos Sainte-Colombe i Marin Marais.

Al concert final, el dia 17, dintre de l'església (amb capacitat per a 500 persones), s'interpretaran les 'Cantigues de Santa Maria' i el 'Llibre Vermell' de Montserrat, músiques religioses no litúrgiques que oferiran les veus de La Capella Reial de Catalunya i els músics d'Hespèrion XXI, integrat per especialistes de diferents països mediterranis.

Més enllà de la Costa Brava

Música i patrimoni històric s'uneixen en aquesta aposta que pretén atraure a la comarca de Tarragona els amant de la música amb una oferta diferenciada del que solen oferir els festivals de la Costa Brava. La intenció dels organitzadors és convertir el Festival de Música Antiga de Poblet en un pol d'atracció que consolidi l'oferta musical de la Catalunya del sud.

Notícies relacionades

"Encara que realitzar concerts en espais històrics és modern, en realitat suposa el retorn a la idea original de la interpretació de la música ja que fins al segle XVIII la música es feia en esglésies o en palaus de la cort", va recordar Savall que ha actuat a Poblet en diverses ocasions. 

"Tant de bo arribem a les mil i una nits musicals", va destacar el pare abat de Poblet, Josep Alegre.