ACTRIU I ACTIVISTA

Mor Franca Rame, la meitat de Dario Fo

Franca Rame.

Franca Rame.

1
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / Barcelona

L'actriu Franca Rame ha mort al seu domicili de Milà als 84 anys després d'haver sofert un ictus i una caiguda que la va postrar en una cadira de rodes. Ella solia dir amb ironia que es mereixia la meitat del premi Nobel que li van concedir al que avui és el seu viudo, Dario Fo, de 87 anys. Ho deia no només per les obres de teatre que van firmar en comú o per l'activisme polític conjunt sinó perquè -el mateix Fo ho reconeixia- ell no hagués arribat a ser qui és sense l'impuls i la determinació d'aquesta dona, filla i néta d'actors. Ella va ser, per exemple, qui es va entestar a dedicar l'import del premi a una fundació destinada als discapacitats.

Notícies relacionades

La parella es va conèixer el 1953, quan ella era una intèrpret consagrada i ell ben just un artista prometedor. Van tenir un fill, Jacopo -avui hereu de la feina dels pares-, i cinc anys més tard van formar la companyia Fo-Rame amb la qual van reinventar un tipus de comèdia a la italiana compromesa, martell contra la totpoderosa Democràcia Cristiana i l'Església catòlica. Rame i Fo han estat junts durant 60 anys, tot i que també van tenir els seus moments delicats. I un de molt mediàtic, quan l'actriu va declarar en un programa de Raffaella Carrà que se separava. L'ensopegada va durar un parell de mesos i va propiciar una peça teatral.

Incansable, ha estat present en quasi totes les batalles polítiques de les forces de progrés italianes. Aquest activisme va provocar que fos segrestada i violada el 1973 per part d'un grup feixista. Anys més tard, va traslladar l'experiència aStupro, una emocionant obra de teatre. Fets els 76, encara va tenir forces per seguir en política quan va ser escollida senadora per Itàlia dels Valors. Va acabar desil·lusionada.