LA TROBADA creix i es consolida en la segona edició

Primera Persona, el festival de les varietés 'indies'

El CCCB acull aquest cap de setmana una cita literària, teatral i musical

Donald Ray Pollock 3 4 de maig, 22.30 h.

Donald Ray Pollock 3 4 de maig, 22.30 h.

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS
BARCELONA

Al festival Kosmópolis, afectat per les retallades en el seu pressupost i esclafat pel pes de la seva pròpia retòrica, li ha sortit un competidor poderós al mateix CCCB. En la seva segona edició, el 3 i 4 de maig, el festival Primera Persona creix i es consolida amb la seva fórmula de monòlegs, xerrades literàries i recitals musicals de contingut autobiogràfic. Una cita que podria caure en l'egotripmés insofrible si no fos pel nivell dels participants (amb untop 4 de luxe; els escriptors Junot Díaz, Donald Ray Pollock i Shalom Auslander i el músic australià Robert Forster) i per algunes limitacions que s'han marcat els responsables d'aquest festival d'autor, Kiko Amat i Miqui Otero: que hi hagi sentit de l'humor i fugir «del jo metaliterari, del jo bibliotecari i del jo exhibicionista del bloguer que exhibeix totes les seves intimitats».

Aquest any (si per un festival musical es paga, per què no, modestament, per aquest) l'entrada a cada una de les sessions, al Teatre del CCCB, costarà 7 euros, i l'abonament a les quatre, 20 euros.

LES LAMENTACIONS D'AUSLANDER / El festival començarà divendres, amb la primera de les quatre sessions, a les 19.30 hores: Ramón Giménez, El Brujo, i DJ Neas recordaran els inicis del hip-hop català, els seguirà Carlo Padial i, com a gran estrella de la sessió del vespre, Shalom Auslander. El jueu ultraortodox apòstata que va explicar la seva experiència aLamentaciones de un prepucio repassarà les seves obsessions a través d'imatges de pel·lícules: Déu, la masturbació, el menjar escombraries (i nokosher), l'Holocaust i la culpa. En sessió nocturna (22.30 hores), el crític Marco Ordóñez, el gàngster retirat Dani El Rojo i el periodista musical Oriol Llopis dialogaran amb els seusjosadolescents, els que protagonitzen els seus respectius llibres autobiogràfics sobre la Barcelona de fa unes quantes dècades. Els seguiran el duo post-punk femení The Raincoats, acompanyat per Lídia Damunt.

Notícies relacionades

JUNOT DÍAZ I DONALD RAY POLLOCK / Dissabte, trobada de joves autors de dietaris (Ainhoa Rebolledo, Isabel Sucunza, Patxi Izurzun, Federico Montalbán i Manuel Jabois), un homenatge a l'autor de pulp hispànic Curtis Garland (Juan Gallardo Muñoz), recentment desaparegut, i xerrada amb el premi Pulitzer Junot Díaz, que repassarà les claus biogràfiques de la seva obra, amb un peu a Santo Domingo i l'altre a Nova Jersey. A la nit, la revelació de cinquanta i tants, Donald Ray Pollock. El treballador d'una paperera que ha convertit el poble fantasma on va néixer (Knockemstiff, Ohio) en un univers literari desesperat, de què parlarà amb el suport de fotografies i pel·lícules. I finalment, recital de Robert Forster, el cantautor australià, ex The Go-Betweens, que per als organitzadors del festival és el més gran músic desconegut, «el millor escriptor de música pop del segle XX, que cada vegada que semblava que estava a les portes de l'èxit massiu, no li arribava».

UN FÈRTIL 'OFF FESTIVAL' / El Primera Persona intenta establir una relació de complicitat amb els autors. Dijous se celebrarà al mateix CCCB unafesta offfestival, amb molts dels participants. Els resultats són impredictibles. «L'any passat, Ben Brooks es va fer tatuar en directe. Per culpa del Primera Persona porta a sobre un tatuatge amb una falta d'ortografia en anglès», explicava ahir Miqui Otero. Una altra conseqüència és que, enamorat de la ciutat, ha escrit aquí la seva segona novel·la.