Tiana dedica unes jornades a la novel·la negra en català

La trobada se celebra el 25 i el 26 de gener

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / Barcelona

Les jornadesTiana Negra posaran el focus avui i demà sobre la novel·la negra escrita originalment encatalà, cada vegada amb més autors però eclipsats pels grans fenòmens, la massiva importació de nòrdics (de primera classe, de segona i de farciment) i la superproducció editorial.

Tiana Negra comença aquest divendres a les 19.30 amb una conferència deSebastià Bennassar, impulsor del festival, amb una conferència en què defensarà el"bon estat de salut"del gènere. El seguirà la projecció del '30 minuts' sobre el crim de Tor i un debat sobre el llibre que va dedicar a aquest succés Carles Porta.

Segons Bennassar, en aquests moments el gènere està en un moment alt de producció i de comunitat lectora, encara que amb xifres de vendes que estan molt lluny de les que es van obtenir a finals dels 80 i principis dels 90, el moment de {més difusió de la mà de la col·lecció La Negra de La {Magrana}, gràcies en gran part a l'entrada dels llibres publicats llavors a les escoles. "Hi ha títols que arribaven als 100.000 exemplars, i molts superaven els 4.000, una xifra que ara tots els editors firmarien".

"En els últims 10 anys --calcula-- s'han publicat unes 200 novel·les negres en català, en tot el territori, encara que algunes no s'hagin distribuït a Barcelona. D'aquestes hi ha moltíssimes de molt bones: dos clàssics comFerran Torrent iAndreu Martín han publicat en aquest període el millor del seu treball, i crec que el nom del futur serà Agustí Vehí. TambéTeresa Solanao autors amb obres puntuals com Sebastià Jovani amb {'Emulsió} de ferro'".

Una altra de les novetats és la dispersió territorial, que ha fet que Barcelona deixi de ser l'escenari gairebé únic: "Vol dir que tenim escriptors a tot arreu, o que tenim un país tan podrit que es pot escriure sobre crims a tot arreu", opina Bennassar. 

La resta de les activitats es realitzaran al llarg de dissabte, també al Casal de Tiana, amb les presentacions dels llibres de Lluís Llort, Sebastià Bennassar i Jaume Benavente, un debat sobre les col·leccions de novel·la negra en català (l'extinta La Cua de Palla, Crims.cat i La Negra de La Magrana) i, a la tarda, un repàs a diversos personatges del gènere per Pau Vidal, Salvador Balcells i Marc Moreno i un debat sobre l'activisme en la difusió del gènere, amb Anna Maria Villalonga, Marta Banús i Maria Dolors Sàrries.

Notícies relacionades

El pròxim 1 de febrer obre les portesBCNegra, de la qual Tiana Negra es presenta com un pròleg. De fet, cinc dels participants a la cita de Tiana tornaran a participar dies després a la cita de Barcelona.

"Sempre {BCNegra} ens ha tractat excel·lentment, i aquest any fins i tot més. Però a Tiana Negra volem un espai {on} parlar amb més calma de la novel·la negra en català", explica Bennassar.  Encara que el repte és un altre: no {sols} tenir presència als festivals anuals sinó "presència a les llibreries durant tot l'any".