Mor l'actriu catalana Anna Lizaran als 68 anys a conseqüència d'un càncer

Va haver de suspendre l'estrena de 'La Bête', que havia d'inaugurar la temporada del TNC, quan se li va diagnosticar la malaltia

La capella ardent de l'actriu s'obre aquest diumenge, a les dues del migdia, al tanatori de les Corts, i el funeral serà dilluns, dia 14, a les dotze del migdia

Anna Lizaran, davant l’edifici del TNC l’estiu de 2012, on representava ’Agost’ .

Anna Lizaran, davant l’edifici del TNC l’estiu de 2012, on representava ’Agost’ . / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts

L'actriu catalanaAnna Lizaran ha mort aquesta matinada a l'Hospital Clínic de Barcelona als 68 anys víctima d'un càncer que li van diagnosticar fa uns mesos, segons ha informat elTeatre Nacional de Catalunya (TNC) al seu compte de Twitter. L'actriu va haver de suspendre l'estrena de l'obra'La Bête' que havia d'inaugurar la temporada al TNC quan se li va diagnosticar la malaltia.

"Lamentem profundament que ens hagi deixat l'Anna Lizaran. Unanotícia devastadora i un honor haver-la tingut al TNC. Descansi en pau", és el missatge que ha escrit a les xarxes socials el Teatre Nacional de Catalunya, on l'actriu va triomfar interpretant el paper protagonista de l'obra 'Agost', la més vista al TNC.

La capella ardent de l'actriu s'obrirà diumenge, a partir de les tres de la tarda, al tanatori de les Corts, i el funeral serà dilluns, dia 14, a les dotze del migdia.

Anna Lizaran, que feia 40 anys que interpretava papers al teatre, el cine i la televisió, era la fundadora delTeatre Lliure, i els seus responsables també han expressat la seva "consternació" per la pèrdua de l'actriu.

Considerada una de les grans del teatre català, Anna Lizaran Merlos va néixer a Esparreguera (Baix Llobregat) el 1944. Va estudiar art dramàtic al Centre d'Estudis Experimentals de Barcelona i va ser un dels primers membres del grup Comediants.

Lizaran, que va interpretar grans papers en pel·lícules com 'Tacones Lejanos', dePedro Almodóvar, o 'Actrius', deVentura Pons, també havia treballat a les ordres d'altres directors comFrancesc Betriu oRosa Vergés. A més, era una de les actrius més populars de Catalunya, sobretot per la seva participació en sèries de la televisió autonòmica com 'Jet Lag', 'La Mari', 'Un per l'altre' o 'Porca Misèria'.

Actriu llorejada

Filla d'una modista i d'un mecànic, Lizaran també era una de les actrius més llorejades, amb una infinitat de premis i reconeixements professionals i personals com laMedalla al Treball President Macià (any 2008), el Premi Nacional de Teatre de la Generalitat (2003), laCreu de Sant Jordi (2000), el Premi de l'Associació d'Actors i Directors de Catalunya (1995) per 'El perquè de tot plegat', el Premio Nacional de Teatro del Ministeri de Cultura (1984) o elPremi Memorial Margarida Xirgu (1981/1982).

També va guanyar elPremi Gaudí a la millor interpretació femenina principal el 2008 pel seu paper a la pel·lícula 'Forasters', i va obtenir el Premi Max com a millor actriu protagonista el 2001 per la seva interpretació a 'Tot esperant Godot', a més de cincpremis Butaca com a millor actriu catalana de teatre (2002, 2005, 2006, 2010 i 2011), i tres com a millor actriu catalana de cine (1997, 1998 i 2000).

Notícies relacionades

Després d'estudiar art dramàtic a Barcelona, el 1974 es va establir a París, on es va formar amb el mim Jacques Lecoq. Dos anys més tard va tornar a Barcelona i va començar a treballar al Teatre Lliure.

El juny del 2012, amb 'Agost', l'obra de Tracy Letts, dirigida per Sergi Belbel, va batre rècord de sessions i espectadors al TNC. EL PERIÓDICO va viure amb Anna Lizaran durant una tarda les interioritats i els preparatius de l'obraen què va fer el seu últim paper abans que la malaltia l'apartés dels escenaris.