VINCLE HISTÒRIC

Un informe apunta que el claustre de Palamós podria haver aprofitat restes de la catedral vella de Salamanca

Les arcuacions de la seu salmantina van ser enderrocades a finals del segle XVIII i no es coneix el destí de les restes

Capitells del claustre del Mas del Vent de Palamós.

Capitells del claustre del Mas del Vent de Palamós. / JOAN CASTRO / ICONNA

1
Es llegeix en minuts

Un grup d'experts --picapedrers, historiadors, escultors i aparelladors-- han vinculat l'origen delclaustre dePalamósamb restes romàniques de lacatedral vella a la ciutat deSalamanca, en un treball d'investigació que estan realitzant. L'estudi, al qual ha tingut accés Efe i al capdavant del qual hi ha l'aparellador i historiadorJesús Maldonado, suggereix que el claustre de Palamós, una recreació historicista segons un informe de la Generalitat de Catalunya, es pogués haver entramat amb elements d'un altre d'existent a la catedral vella, que es va reformar al segle XVIII pels danys soferts arran delterratrèmol de Lisboa (1755).

L'arcada de Palamós, en una finca privada d'aquest municipi gironí, va veure la llum pública a principis de juny, després de les indagacions realitzades pel professor d'Història de l'ArtGerardo Boto,si bé dos mesos després un estudi de la Generalitat va determinar que és una recreació historicista construïda en el primer terç del segle XX, i no un claustre romànic del XII.

La mateixa pedra

No obstant, en aquest estudi oficial es va concretar que lapedraamb què estaven construïts els arcs, les columnes i les bases eragres de Villamayor, un municipi pròxim a Salamanca del qual han sortit la majoria dels carreus amb què s'han construït els monuments salmantins. "Es van carregar el claustre romànic de la catedral vella desmuntant les arcades exteriors amb sòcol, bases, fustos, capitells, xambranes, cornises i escuts", ha insistit en declaracions a Efe Jesús Maldonado, que també ha treballat en la restauració d'edificis emblemàtics de Salamanca com el Clero o la façana històrica de la Universitat.

Notícies relacionades

Aquest investigador s'ha preguntat pel destí "de les arcades desmuntades al claustre romànic de la catedral vella", i ell mateix ha respost que, "o bé s'han destruït, o s'han utilitzat com a objecte de venda, així que podrien ser a Palamós".

La investigació dels experts salmantins va vincular en un principi la troballa de Palamós a dos claustres romànics dels quals tot justs queden sis arcades i que encara es mantenen drets a Salamanca: el del convent de Nuestra Señora de la Vega i el de l'antiga seu. Tots dos van ser desmuntats i substituïts la segona meitat del segle XVIII. Després de diverses comprovacions s'ha descartat l'opció del convent deNuestra Señora de la Vega, per una diferència de mesures dels capitells i les bases d'aquest claustre amb els de Palamós.