MINIGIRA CATALANA

Olot, Lleida i Reus celebren el Dia Mundial del Teatre amb La Zaranda

1
Es llegeix en minuts
JOSÉ CARLOS SORRIBES
BARCELONA

«Els teatres de fora de Barcelona no tenim actors famosos que vagin als forns a vendre pa i coques», va dir ahir Tena Busquets, directora del Teatre Principal d'Olot. Per això ha ideat en aliança amb el Teatre l'Escorxador de Lleida i el Bartina de Reus un altre tipus de celebració del Dia Mundial del Teatre (27 de març): obrir els seus escenaris a La Zaranda, de Jerez. Trenta-quatre anys d'insubornable trajectòria en favor d'un teatre de creació molt personal i rigorós avalen una companyia que va rebre el 2010 el Premio Nacional de Teatro, però que diu que segueix tenint més audiència a Sud-amèrica que a la seva terra.

Notícies relacionades

Nadie lo quiere creer. La patria de los espectroses veurà avui a Olot; demà, a Lleida, i diumenge, a Reus. El 5 de maig, el Teatre Joventut de l'Hospitalet completarà la minigira amb un espectacle estrenat en el passat Temporada Alta, coproductor del muntatge. L'obra, gairebé un sainet, parteix de la caiguda d'una casa de blasó i de com servents i familiars en volen treure partit.

POÈTICA RARA / El dramaturg Eusebio Calonge i l'actor Francisco Sánchez, que dirigeix amb l'àlies de Paco de la Zaranda, van recordar ahir les senyes d'identitat d'un grup que gairebé va desaparèixer al complir una dècada, «però va passar el miracle d'Amèrica». La Zaranda reivindica una poètica «estranya, aïllada» que fuig del teatre com a oci, com a espectacle. El seu treball es mou al voltant d'uns llenguatges poètics que van a l'essència d'un teatre connectat amb els objectes, i per a «una immensa minoria», va apuntar Calonge.

Temes:

La Zaranda