Arguments per a la protesta

Arengues, debats, raons i alternatives

_MEDIA_4

_MEDIA_4

3
Es llegeix en minuts

COMPROMETEU-VOS! / ¡COMPROMETEOS!

STÉPHANE HESSEL I GILLES VANDERPOOTEN

L'Indigneu-vos!del nonagenari Stéphane Hessel va oferir un eslògan immillorable però en el fons, més enllà de la crida a la mobilització, quedava ancorat en vells referents. En el seu nou llibre, una conversa amb el periodista Gilles Vanderpooten, que va arribar ahir a les llibreries, fa un pas endavant: «Experimentem, dirigim la mutació, ecològica, solidària, social, ètica, econòmica i política, i tractem de construir junts un futur sostenible».

PEQUEÑO TRATADO DEL DECRECIMIENTO SERENO

SERGE LATOUCHE

Serge Latouche va omplir el CCCB de Barcelona fa setmanes amb la seva defensa de la filosofia del decreixement: la reducció del PIB no solament pot no ser negativa sinó que fins i tot pot resultar necessària per mantenir un món sostenible i positiva per a un repartiment més just de la riquesa. En el seuPequeño tratado(Icaria) resumeix les tesis que desenvolupa més àmpliament en altres títols. Un altre teòric de la filosofia del decreixement, Nicolas Ridoux, exposa els seus plantejaments aMenos es más(Lince).

ASÍ NO PODEMOS SEGUIR

PAUL GINSBORG

Recordem-ho: els impulsors de les acampades van ser el grup Democràcia Real Ja. La crítica al funcionament de la democràcia parlamentària per «la corrupció, el poder excessiu dels partits polítics i l'allunyament dels votants de la política» i la defensa de noves formes de participació ciutadana és la tesi d'Así no podemos seguir, de Paul Ginsborg (Lince).Democracia radical,coordinat per Ángel Calle (Icaria), exposa casos de participació democràtica «des de baix», basats en els «vincles socials» i no en l'autoritat.

SUS CRISIS, NUESTRAS SOLUCIONES

SUSAN GEORGE

A les llibreries coincideixen els noms clàssics del moviment altermundialista i nous plantejaments, els uns i els altres plantejant crítiques a fons i alternatives radicals al capitalisme de mercat. Per un costat,Sus crisis, nuestras soluciones, de Susan George (Icaria). Per l'altre,Cuando nada vale nada, de Raj Patel (Lince): «Hem de veure, valorar i gestionar el món d'una manera més democràtica, i entendre que la propietat i el govern poden ser molt més flexibles del que crèiem».

MANIFIESTO DE ECONOMISTAS ATERRADOS

ASKENAZY / COUTROT / ORLÉAN / STERDYNIAK

Al mateix temps que el primer llibre de Hessel va arribar a Espanya el manifest de quatre economistes francesos al qual s'han anat adherint diversos milers (Manifiesto de economistas aterrados,Barataria). Els autors denuncien que deu axiomes que justifiquen les polítiques neoliberals (com que la UE defensa un model social europeu) són falsos, i proposen 22 mesures per fer-hi front (com mantenir la despesa pública i fins i tot augmentar-la en educació i investigació).

LA VÍA

EDGAR MORIN

El veterà pensador francès Edgar Morin planteja aLa vía. Para el futuro de la humanidad(Paidós) que l'actual curs de la humanitat porta a una successió de catàstrofes i ha de ser encarrilat cap a una metamorfosi completa de la nostra societat «que impedirà que la humanitat sigui esclavitzada o destruïda per la hipertròfia dels poders que ella mateixa hagi engendrat i ja no sigui capaç de controlar». Morin entreveu «una primavera que desitja néixer» però també una possible «edat de gel» de l'esperit que la pot aniquilar.

ATUREM LA CRISI

ARCADI OLIVERES

Les conferències d'Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau, tenen diverses concrecions en forma de llibre: en algunes pesa més la crítica al sistema, en altres, la proposta d'alternatives, com succeeix en aquest títol publicat el gener del 2010, en un moment que l'autor no s'explicava per què no arribava l'esclat social que al final s'ha produït. La vida editorial del llibre és tot un termòmetre social: una primera edició de 3.000 exemplars va anar passant de boca en boca durant el 2010, i aquest any ja se n'han fet dues reedicions.

¿EL MEJOR DE LOS MUNDOS?

PASCUAL SERRANO

Un dels tres primers llibres de la col·lecció A Saco (Icaria) és ¿El mejor de los mundos?, de Pascual Serrano, un dels creadors de la publicació electrònicaRebelión. «La majoria de les persones dels països desenvolupats estan convençudes que viuen en el millor sistema possible (...) La idea és mostrar les misèries, abusos i aberracions que el capitalisme ofereix com a sinònim de democràcia, no amb la intenció de reformar el sistema o posar-hi pegats, sinó de combatre'l, ja que és incompatible amb l'humanisme i la decència».

REACCIONA

Notícies relacionades

DD. AA.

Els grans grups editorials (Planeta amb Hessel, Santillana amb aquest llibre) van ser els primers a trencar el cercle més limitat del lector més militant. Coordinat per Rosa Maria Artal,Reaccionainclou textos de José Luis Sampedro, Federico Mayor Zaragoza, Baltasar Garzón, Juan Torres López, Àngels Martínez, Ignacio Escolar, Carlos Martínez, Javier López Facal, Javier Pérez de Albéniz i Lourdes Lucía, amb un pròleg d'Hessel que proclama que aquest és «temps d'acció, de participació, de no resignar-se».

Temes:

Indignats