veredicte A OVIEDO

Leonard Cohen guanya el Príncep d'Astúries de les lletres pels seus poemaris

El poeta i cantant canadenc s'ha imposat als finalistes Alice Munro i Ian McEwan

Leonard Cohen, en una actuació al Palau Sant Jordi, el 21 de setembre del 2009.

Leonard Cohen, en una actuació al Palau Sant Jordi, el 21 de setembre del 2009. / CARLOS MONTAÑES

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / Oviedo

El poeta i cantant canadenc Leonard Cohen ha guanyat el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres del 2011. Cohen s'ha imposat en les votacions del jurat als altres finalistes, la seva compatriota Alice Munro i el britànic Ian McEwan. El guardó, que s'entregarà en una cerimònia a Oviedo la tardor que ve, està dotat amb 50.000 euros i amb una escultura de Joan Miró.

Cohen, que també ha estat candidat aquest any al Príncep d'Astúries de les Arts per la seva faceta de cantant, és un poeta nascut a Mont-real el 1934, amb poemes com Flores para Hitler, Bells perdedors o Comparemos mitologías, i també és autor d'obres en prosa, com la novel·la El juego favorito i Beautiful losers. Book of longing (2006), una col·lecció de poesia, prosa i dibuixos, ha estat el primer llibre de poesia a arribar al número 1 a les llistes de vendes al Canadà. El 2011 ha publicat Poems and songs.

El guardó, que l'any passat va recaure en l'escriptor libanès Amin Maalouf, reconeix les persones que han portat a terme una tasca creadora o d'investigació que representi una contribució rellevant a la cultura universal en els camps de la literatura o de la lingüística. Bob Dylan, que va ser candidat també al premi de les lletres, va obtenir el de les arts el 2007.

Mística d'Orient i Occident

L'acta, llegida aquest migdia a l'Hotel de la Reconquista d'Oviedo, subratlla la capacitat de la seva obra literària d'influir "en tres generacions de tot el món, a través de la creació d'un imaginari sentimental en què la poesia i la música es fonen en un valor inalterable". "El pas del temps, les relacions amoroses, la tradició mística d'Orient i Occident i la vida explicada com una balada interminable configuren una obra identificada amb uns moments de canvi decisiu a finals del segle XX i principis del XXI", explica el text.

El jurat ha estat presidit per Víctor García de la Concha, i integrat per Andrés Amorós Guardiola, Luis María Anson Oliart, J. J. Armas Marcelo, José Manuel Blecua Perdices, Carmen Caffarel Serra, Amelia Castilla Alcolado, Juan Cruz Ruiz, Jacobo Fitz-James Stuart i Martínez d'Irujo, comte de Siruela, José Luis García Martín, Pilar García Mouton, Manuel Llorente Manchado, Rosa Navarro Durán, Berta Piñán Suárez, Fernando Rodríguez Lafuente, Fernando Sánchez Dragó, Diana Sorensen i Román Suárez Blanco, com a secretari.

José Hierro, Delibes, Vargas Llosa, Cela, Bousoño, Mutis, Grass, Monterroso, Ayala, Doris Lessing, Arthur Miller, Susan Sontag, Magris, Nélida Piñón, Paul Auster, Amos Oz, Margaret Atwood i Ismail Kadaré, entre altres, també estan en possessió d'aquest premi.

Admirador de Lorca

Notícies relacionades

Cohen, nascut a Mont-real, descendeix d'una família jueva d'ascendència lituana que ha marcat tant el seu pensament com la seva producció. També ha versionat poetes com Federico García Lorca, en cançons com Take this waltz. La seva admiració ha arribat al punt de posar el nom de Lorca a la seva filla.

Les lletres de Cohen parlen d'amor, religió, política i relacions humanes, i ha estat un autor de culte entre diverses generacions. El seu primer disc, Songs of Leonard Cohen (1967), conté una versió de Suzanne, una de les seves cançons més emblemàtiques que va popularitzar en un primer moment Judy Collins. El 1988, treu un dels àlbums que el popularitzen entre un públic ampli: I'm your man.