LLETRES

Kosmopolis 2011 cartografia la literatura del segle XXI

L'edició comptarà amb Ian McEwan, Alessandro Baricco i Claudio Magris

Un aspecte del festival de literatura amplificada, Kosmopolis, en l’edició del 2006.

Un aspecte del festival de literatura amplificada, Kosmopolis, en l’edició del 2006. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA
BARCELONA

Quan fa pràcticament una dècada l'equip del CCCB, amb Josep Ramoneda al capdavant i sota la direcció de Juan Insua, va iniciar Kosmopolis, la festa de la Literatura amplificada, de caràcter biennal, a molta gent la matèria de la trobada -de com la literatura transcendeix els suports tradicionals- els va semblar quasi fantasiosament utòpica. En la seva sisena edició, un Ramoneda satisfet va assegurar ahir que en temps de Twitter, Facebook i el llibre digital, s'ha demostrat que totes les apostes del festival «estaven marcant el futur». Segons el director del CCCB, avui Kosmopolis no només presta atenció a la paraula escrita «sinó que també és testimoni d'una revalorització de l'oralitat i, per descomptat, de la potent irrupció de la paraula electrònica, fet que incideix en noves formes de lectura, d'edició i de distribució».

De manera que és possible que l'edició de Kosmopolis 2011, que comença demà, sembli avui menys rupturista que l'any 2002, quan va començar a caminar. Avui els seus actes es poden seguir en directe via internet, i compta amb una important presència a les xarxes socials. Pel que fa als noms propis, cal esmentar la participació dels escriptors Ian McEwan, Claudio Magris

-a qui el CCCB dedica també l'exposició que el vincula a la seva ciutat, Trieste- Alessandro Baricco i Janne Teller, de l'especialista en mitjans de comunicació Henry Jenkins i el director de teatre Wajdi Mouawad, sense oblidar la presència dels autors Enrique Vila-Matas, Jordi Puntí, Agustín Fernández Mallo, Eloy Fernández Porta, Andrés Neuman o Mathias Enard.

Una de les novetats d'aquest any és la inauguració efectiva, que no oficial, del nou espai de l'Antic Teatre, avui Teatre CCCB, per albergar les sessions de més afluència de públic. En una d'aquestes, titulada La tomba de Moby Dick, Vila-Matas conversarà amb el novel·lista instal·lat a Nova York Eduardo Lago sobre les fronteres de la ficció i la seva dissolució. Durant la xerrada (divendres, 25, 20.30 hores) es farà un connexió en directe mitjançant videoconferència amb un policia porto-riqueny dedicat a patrullar el cementiri de Woodland al Bronx.

Notícies relacionades

ANIVERSARI DE LEM / El festival celebrarà també el 90è aniversari de Stanislaw Lem (que va morir fa cinc anys), un dels grans mestres de la ciència-ficció, amb una trobada, una performance i l'estrena de Milhojas, un telefilm dirigit per Andrzej Wajda que adapta un dels relats més divertits d'aquest autor polonès. Czeslaw Milosz, un altre gran autor polonès i en aquest cas premi Nobel de literatura, rebrà també un homenatge a Kosmopolis. Serà gràcies a l'autora croata Dubravka Ugresic, que analitzarà La ment captiva, una de les obres més significatives de Czeslaw Milosz, a la claror de les últimes transformacions culturals (dijous 24, 19,30 hores).

També hi haurà espai per a la reflexió de l'actualitat internacional. La periodista tunisiana Sihem Bensedrine i l'activista informàtica sueca d'origen egipci Javeria Rizvi Kabani analitzaran l'esperit de revolta de Wikileaks i dels alçaments populars al nord de l'Àfrica.