setmana de la literatura policial

Barcelona posa noves cares a la novel·la negra

La cita anual del gènere literari de suspens descobreix autors insòlits

Asa Larsson, el febrer passat a Barcelona.

Asa Larsson, el febrer passat a Barcelona. / GUILLERMO MOLINER

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS
BARCELONA

Labogeria Larssonva tocar sostre el 2009. Tot i així, va seguir molt viva (gairebé quatre milions d'exemplars a Espanya) i ha creat un nou públic que segueix demanant entregues de lesprinceses herevessueques (Åssa Larsson, Camilla Läckberg i Mari Jungsted), però també recupera clàssics internacionals menysvalorats aquí fins fa quatre dies i reclama descobrir nous noms. Avui comença la sisena edició de la setmana BCNegra i, més que mai, aproparà als lectors els candidats a consagrar-se com a noms de referència.

Si l'any passat van venir Larsson i Läckberg, aquest any cobreix la quota popular Mari Jungstedt, que divendres que ve (16.00 hores) explicarà per què es mata tant a Suècia a La Capella del carrer de l'Hospital, l'espai que des de l'any passat ha permès augmentar l'aforament dels actes públics. I si el 2009 les estrelles emergents van ser l'islandès Arnaldur Indridason i l'inquietant Don Winslow amb el seunarcothriller, aquesta vegada són més els que, assegura convençut el comissari de BCNegra, Paco Camarasa, «d'aquí pocs anys seran absolutament coneguts» i es presentaran en la plataforma de llançament que és aquest festival (que no en va compta amb el suport de 26 editorials).

Al podi figuren quatre autors amb novetat fresquíssima a les llibreries i a punt d'eclosionar a Espanya: el suec Johan Theorin, últim premi Dagger («ésmoltbo», emfatitza Camarasa), David Peace, amb el seu realisme social al Leeds dels anys 70, R. J. Ellory, un britànic que situa els seus crims a Geòrgia («més literari, més John Connoly que Michael Connelly», apunta el comissari) i l'escocès Peter May, que arrasa a França. I un cinquè, Volker Kutscher, que va publicar la seva primera entrega sobre el Berlín dels anys 20 a la tardor però que tornarà a Barcelona per recollir els fruits de la seva anterior visita («té un personatge fantàstic per seguir-lo»).

Notícies relacionades

Es tracta, creu Camarasa, de «les noves propostes de la generació que ve». I que tindrà a Barcelona altres noms prometedors o consagrats com Zoran Drvenkar i Craig Russell (el programa d'actes complet es pot consultar awww.bcn.cat/cultura/bcnegra).

GARZÓN, MARTÍN I MONTALBÁN / Però no tot el programa servirà per presentar noves propostes en el mercat. Hi haurà ocasions per al debat, com la presència estrella del jutge Baltasar Garzón per parlar de les relacions entre màfies i poder, i una mirada d'homenatge als orígens del gènere negre al país: l'exposició dedicada a Joaquim Carbó, el premi Carvalho a Andreu Martín i els actes dedicats a Manuel Vázquez Montalbán (presentació del segon volum de la seva antologia periodística, menúscarvalhiansa la Barceloneta i cicle de cine a la Filmoteca), més intensos si és possible que en altres edicions, a l'espera que BCNegra 2012 (o 2013) coincideixi amb un gran congrés sobre l'escriptor mort l'any 2003.