entrevista amb el Director de cine

David Fincher: «Vaig deixar Facebook al final del rodatge»

A 'La red social', el director de 'Seven' tracta la controvertida gestació de Facebook i la vida del seu creador, Mark Zuckerberg

2
Es llegeix en minuts
PAZ MATA
LOS ANGELES

-El seu nom va associat a un cine molt visual, de ritme trepidant i poques ­paraules. Amb aquesta pel·lícula sembla entrar en un nou ­terreny.

-¿El de les ments pensants i els éssers parlants en lloc d'assassins en sèrie? (interromp). Jo no ho veig així. Faig les pel·lícules segons el guió, si és bo i m'interessa la història que explica, el faig, més ben dit, l'interpreto amb la meva visió de cineasta. Jo no coneixia l'origen de Facebook, ni qui hi havia al darrere, ho vaig saber llegint el guió. No és una pel·lícula que parli del que és Facebook, sinó de l'amistat, la lleialtat, la traïció, la gelosia, les classes socials, el rebuig i la soledat. Són temes universals i intemporals sobre els quals ja parlaven Èsquil i Shakespeare. Conec íntimament els seus personatges i m'hi identifico.

-¿En quin sentit?

-Home, jo també he sigut jove i apassionat amb les meves idees. Sé prou bé què és tenir 21 anys, sabent molt bé què vols fer a la vida, i seure en una taula amb adults que no et prenen seriosament. Entenc molt bé la frustració de Zuckerberg. Tens ganes d'agafar un misto, calar foc als convencionalismes i llançar-te sol a revolucionar el futur. La idea de Zu­cker­berg era un acte de pura creació, genial per la seva simplicitat.

-Un acte simple i també irònic que un paio tímid i amb problemes per comunicar-se creï una xarxa social en què es mouen més de 500 milions de persones...

-És cert, com també és irònic que la creativitat sorgeixi gairebé sempre en ambients marginals i acabi sent adoptada per les masses.

-¿És usuari de Facebook?

-No, vaig obrir un compte a Facebook quan vaig acceptar fer la pel·lícula. Honestament sabia molt poc o res d'aquesta xarxa social, vaig aprendre què era de la mateixa forma que sé què és un carburador (riu). Puc obrir el capó del meu cotxe i no saber on és ni per a què serveix. Vaig mantenir el compte obert durant el rodatge i després vaig deixar de connectar-m'hi.

Notícies relacionades

-¿Va tenir algun contacte amb Zuckerberg i Facebook abans de rodar?

-No, però tant Scott Rudin [productor] com Aaron Sorkin [guionista] van intentar aconseguir la seva col·laboració. Mark va fer el que hauria fet jo, rebutjar l'oferta. Se li va dir que, tant si hi participava com si no, rebria el guió i seria convidat a corregir o afegir el que considerés necessari. Ho van fer i van rebre unes notes sobre la cronologia delhacking. Va córrer el rumor que l'havien vist en una projecció de la pel·lícula, però ho dubto.