GRATA SORPRESA

Mario Vargas Llosa obté per fi el Nobel de literatura

L'escriptor peruà ha format part de les quinieles per al guardó durant anys

1
Es llegeix en minuts
ELENA HEVIA / Barcelona

Feia tants anys que es parlava de la possibilitat que el gran escriptor peruà Mario Vargas Llosa (Arequipa, 28 de març de 1936) arribés a obtenir el Nobel de literatura, que la seva notícia ha causat una grata sorpresa. Autor d'algunes de les millors novel·les de la literatura llatinoamericana, l'anomenada literatura delboom,gestada a Barcelona gràcies aLa casa verde, La ciudad y los perros, Conversación en La Catedral, La guerra del fin del mundo i La fiesta del chivoha estat distingit per l'Acadèmia Sueca "per la seva cartografia de les estructures del poder i les seves mordaces imatges sobre la resistència, la revolta i la derrota individual".

Notícies relacionades

Amb Vargas Llosa es trenca la llarga absència de les lletres en castellà a la llista dels Nobel, des que va recaure en el mexicà Octavio Paz fa 20 anys, però també la regla no escrita que la inclusió del seu company de files professionals i gran oponent polític i personal, el colombià Gabriel García Márquez, neutralitzava la possibilitat que el guanyés. El pròxim dia 3 de novembre es farà el llançament mundial de la seva pròxima novel·laEl sueño del celta

L'escriptor peruà ha rebut la notícia aquest matí a Nova York. El 1986 va rebre el premi Príncep d'Astúries, i el 1994, el premi Cervantes, el de més prestigi de les lletres en espanyol.