ÒBIT

Miquel Cors mor als 61 anys d'un atac de cor

L'actor va ser el recordat Antònio de 'Poblenou', el primer culebró de TV-3

Miquel Cors, a ’Sarabanda’.

Miquel Cors, a ’Sarabanda’.

2
Es llegeix en minuts
JOSÉ CARLOS SORRIBES
BARCELONA

en els 26 anys d'història de TV-3 pocs personatges hi han calat tant entre l'audiència com l'Antònio dePoblenou, el primer culebró del canal públic català, que va estar en pantalla des del gener fins al desembre del 1994. Miquel Cors, l'actor que va encarnar el peculiar propietari del supermercat que era el gran escenari de la telesèrie, va morir dijous a Valldoreix, el seu lloc de residència, a causa d'un atac de cor.

La fama li va arribar després d'una llarga carrera escènica, encara que va començar en la música com a cantautor i va arribar a gravar cinc discos. Va destacar tant per la seva capacitat interpretativa com pel seu caràcter contestatari i rebel, que no el va deixar mai. Així, va ser membre actiu de l'Assemblea d'Actors i Directors que va intentar canviar l'escena catalana als anys 70, d'acord amb aquells temps de canvi polític.

IRASCIBLE I TENDRE / En la seva etapa teatral va treballar amb directors com Josep Maria Flotats, Mario Gas, Calixto Bieito i Esteve Polls. Però el prestigi acumulat va derivar en una enorme popularitat amb la seva composició del protagonista dePoblenou,Antònio Aiguader, capaç de passar en un tres i no res de l'arrencada més irascible a un instant de tendresa per la seva dona, la soferta Rosa (Margarida Minguillon).Poblenou,a més, va servir de rampa de llançament per a actors com Joel Joan o un joveníssim Quim Gutiérrez.

El serial escrit per Josep Maria Benet i Jornet va tenir tant èxit que Antena 3 el va recuperar, doblat al castellà i titulatLos mejores años.Amb tanta exposició televisiva, Cors quasi es va convertir en el pregoner oficial de qualsevol festa major de Catalunya. No li sobraven motius per declarar per aquells anys que es volia desfer del fantasma de l'Antònio.

Notícies relacionades

FORA DE FOCUS / No obstant, de la mateixa manera que el va assaltar la fama va caure en l'oblit. Després de fer al Teatre Arnau el monòlegCulékulé, de Xavier Bosch, sobre un seguidor malaltís del Barça, Cors va desaparèixer de l'escena teatral, encara que va mantenir la seva presència a la televisió amb una altra sèrie de TV-3,Laberint d'ombres.Uns problemes de salut el van retirar temporalment, i aquesta sortida de focus quasi va ser definitiva. El doblatge i algunes aparicions esporàdiques al cine es van convertir en la seva principal activitat.

Després d'una dècada llarga d'absència dels escenaris, Marta Angelat el va recuperar aquesta temporada aSarabanda,d'Ingmar Bergman, que es va estrenar al TNC i es va veure després al Teatro Español de Madrid. Cors es va casar amb Sílvia Munt, amb qui va tenir una filla, i tenia dos fills més d'un primer matrimoni. Després de separar-se de Munt, va tenir una llarga relació amb Nina.