Districtes

«El circ de l'Ateneu treballa el desenvolupament de les persones»

Ferrer, a l’Ateneu Popular 9 Barris, on va treballar quan era fàbrica.

Ferrer, a l’Ateneu Popular 9 Barris, on va treballar quan era fàbrica. / CARLOS MONTAÑÉS

1
Es llegeix en minuts
ALBA SÁNCHEZ

L'Ateneu Popular 9 Barris (Portlligat, 11-15), una antiga planta asfàltica que va ser ocupada pels veïns el 1977, gaudeix d'una bona història i una salut encara millor. Una de les persones que ho saben més bé és Fernando Ferrer Iralde (Barcelona, 1949). Aquest jubilat s'encarrega de recuperar els moments més importants dels 40 anys d'aquest important equipament cultural.

-L'Ateneu 9 Barris és enorme.

-Ara sí, però no sempre ha sigut així. S'hi han anat fent reformes segons les necessitats de la gent. La primera va ser als anys 90 i la segona fa quatre anys, que va deixar l'edifici actual amb un gimnàs, un bar i el teatre.

-No tots els ateneus tenen el seu propi teatre.

-¡Ni un gimnàs! En aquest fem el procés de formació de l'Escola Infantil i Juvenil de Circ, amb uns 130 xavals d'entre 6 i 18 anys. Al teatre hi tenim espai per a 330 persones assegudes i unes 500 dretes. I fem un altre tipus d'activitats.

-¿Quines?

-El circ és el producte estrella de l'Ateneu, però també acollim activitats externes que ens semblin interessants, com ara programacions culturals de disciplines com la música o la lectura.

-Parli'm del circ.

-No és un circ comú. El nostre circ es projecta des d'un punt de vista pedagògic per treballar el desenvolupament de les persones. Defensem el circ com a estratègia, no pas com a objectiu.

-¿I tot això ho fan des dels seus inicis?

-Sí. I fins i tot els fills de professionals com Los Galindos corrien per aquí. Amb els 40 anys que fa que estic a l'Ateneu he vist créixer molts artistes actuals.

-¿Tots aquests vailets són de Nou Barris?

-Tenim un reglament perquè la gent de l'entorn tingui preferència. El 60% ha de ser de Nou Barris, i el 40%, d'altres districtes.

Notícies relacionades

-L'11 de febrer comença la celebració dels 40 anys.

-L'aniversari durarà tot el 2017. Aquest dia farem una gala per recordar els moments importants de la trajectòria de l'Ateneu i hi haurà concerts de les bandes Def Con Dos, Mateólika i Meconio. Precisament aquesta última banda assaja a l'Ateneu. L'objectiu de tots aquests actes gira al voltant de tot el que és reivindicatiu i popular, i sobretot de decidir com encarar el futur.

Temes:

Circ