El Periódico Societat

Venta exclusiva Diego el Cigala

EN DIRECTE El comitè federal del PSOE aprova l'abstenció per facilitar la investidura de Rajoy

AVÍS METEOROLÒGIC

Alerta per l'arribada de neu fins i tot al prelitoral

L'episodi deixarà flocs a partir dels 500 metres i serà intens al Pirineu

Protecció Civil recomana extremar la prudència i agafar el cotxe com menys millor

Alerta per l'arribada de neu fins i tot al prelitoral

ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

Divendres, 26 de febrer del 2016 - 19:31 CET

Protecció Civil de la Generalitat ha demanat que s'extremi la prudència i que s'eviti agafar el cotxe tant com es pugui, especialment si s'ha de circular per les zones de muntanya, a causa del risc que dissabte es puguin produir nevades en nombroses comarques de Catalunya, ocasionalment intenses. "Hem d'estar molt pendents perquè aquest tipus de situacions meteorològiques van canviant i podria ser que la neu arribés a zones poc habituals", ha afegit el director general de Protecció Civil, Joan Delort.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat), no obstant, creu molt poc probable que els flocs puguin arribar a les ciutats costaneres i del prelitoral. "Podria nevar en altituds superiors als 500 metres", ha explicat Santi Sagalà, cap de predicció del Meteocat.

Fort temporal de pluja i fred al territori català

A partir d'aquesta nit, les pluges aniran guanyant terreny per les comarques més orientals de Catalunya, però l'entrada de la massa d'aire fred a l'altura es demorarà fins dissabte al matí i possiblement arribarà al màxim "al migdia i a la tarda, que serà el moment amb més risc de nevades", ha afegit Sagalà. A les zones on el fred no sigui prou elevat per formar neu, hi haurà pluges que en els casos extrems podrien acumular fins a 50 litres per metre quadrat. El Meteocat també ha activat avisos pel mal estat de la mar i per vent.

La inestabilitat desaparèixerà de mica en mica fins al punt que diumenge serà un dia fred però estable. Al llarg de la setmana es registraran gelades generalitzades a l'interior.

Les nevades més grans s'acumularan al Pirineu, on s'esperen gruixos de més de 50 centímetres en la suma de tot l'episodi. El risc de nevades tambés és elevat a les serres del prelitoral sud, com els Ports de Tortosa, Prades i el Montsant, ha explicat Sagalà, i una mica menor en altres punts més elevats del prelitoral com el Montseny, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i la Panadella, com subratlla Protecció Civil.

L'experiència acumulada en situacions d'aquest estil a la A-2 (a l'altura del Bruc, per exemple) i altres carreteres de gran trànsit recomana ser "prudents", ha dit Delort. El director general ha reconegut que la circulació decau els cap de setmana, cosa que convida a ser optimistes, però al mateix temps ha recordat que dissabte al matí sol ser un dia de molts desplaçaments familiars o per activitats esportives. "No diem que s'ha de deixar el cotxe a casa, sinó que s'ha de ser prudents i estar informats en tot moment", ha dit. Delort ha recordat que, en cas d'haver d'agafar el cotxe, "s'han de portar cadenes per previsió -i saber-les posar-, conduir pel carril dret, guardar les distàncies de seguretat i evitar els avançaments.

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha estès l'avís per neu del cap de setmana a pràcticament tota la meitat nord d'Espanya i als sistemes muntanyosos del sud. Al Cantàbric s'esperen gruixos importants, de fins a un metre en zones de muntanya.

TEMES

Leo Messi lamenta el alto precio que pagó el Barça para ganar en Mestalla con la lesión de Iniesta

Un periodista del diario madridista AS ha pedido en su cuenta de Twitter que el Real Madrid se retire de la Liga por el arbitraje de Undiano Mallenco