El Periódico

La gestió de l'ensenyament / Protesta d'estudiants

El preu de la matrícula per fer el doctorat es triplica

La Generalitat al·lega que el cost total serà similar perquè baixen altres apartats

ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA

Divendres, 22 d'octubre del 2010

Els doctorands es manifesten a Barcelona en un acte presidit pel conseller Huguet, ahir.

Vestits de color taronja perquè se senten com taronges espremudes, uns 300 estudiants de doctorat es van manifestar ahir per mostrar el seu enuig per l'espectacular encariment de les taxes de matriculació. Els doctorands que es disposaven a matricular-se a les universitats catalanes s'han trobat aquest any amb la sorpresa que les taxes obligatòries de tutoria s'han encarit de 105 a 400 euros, una pujada del 280%. Si s'hi inclouen les taxes d'exàmens, que no tots acabaran fent, l'augment és una mica menor però també substancial: de 235 a 400 euros.

Els doctorands se senten discriminats perquè no hi ha cap comunitat autònoma amb un preu similar, diu Enric Rodríguez, portaveu de l'associació D-Recerca. Segons els seus càlculs, la que més s'hi acosta és Aragó, on val 102 euros.

LA MEITAT D'UN SOU / Una pujada de 300 euros equival a la meitat del que la majoria dels doctorands cobren en un mes, malgrat ser «personal qualificat en investigacions punteres», prossegueix Rodríguez. Es tracta de llicenciats, la majoria en carreres científiques, que treballen a les universitats uns tres anys.

L'augment és inqüestionable ja que així figura en un decret, resultat de l'aplicació del Pla Bolonya, però el Departament d'Innovació i Universitats insisteix que els costos totals per cursar el doctorat gairebé no variaran respecte a anys precedents. Fonts de la conselleria afirmen que l'alça es compensa amb un abaratiment dels crèdits del màster, que ara oscil·len entre 23 i 30 euros (abans entre 49 i 132). Tot i així, segons D-Recerca, aquest problema no és l'únic: els doctorands mantenen que l'ambigüitat del decret ha portat diverses universitats a pensar que poden aplicar totes les taxes a tots els cursos.

Després de la xiulada d'ahir, el conseller Josep Huguet es va comprometre a reunir-se amb els sectors implicats.

No le asusta tener que ganarse la titularidad, pero tampoco quiere aburrirse en el banquillo