• Dilluns 30 març 2015, 21:54 h

elPeriódico.com

Registra't | Iniciar sessió
SALUT

La llei del tabac a penes ha reduït la xifra d'addictes

Les malalties respiratòries causen 6.000 morts a l'any a Catalunya

El 29,4% de la població catalana és fumadora, dos punts menys que el 2005

Divendres, 17 de setembre del 2010 Imprimir Enviar aquesta notícia Augmentar/ Reduir text
EL PERIÓDICO
BARCELONA
Vots:
+0 votar a favor
-0 votar en contra

LSSRq entrada en vigor de la llei espanyola antitabac, el gener del 2005, ha incidit de manera important en el consum de cigarrets en determinats espais públics i als llocs de treball, però aquesta realitat no ha modificat la xifra total

Diverses fumadores, a les portes d'un edifici d'oficines de Barcelona. FERRAN NADEU

Edició Impresa

Edició Impresa

Versió en .PDF

Informació publicada en la página 25 de la secció de cv Sociedad de l'edició impresa del dia 17 de setembre de 2010 VEURE ARXIU (.PDF)

de persones que fumen, un percentatge que a Catalunya és del 29,4% dels ciutadans, a penes dos punts menys que abans de l'arribada de l'esmentada llei.

El consum de tabac és al darrere de la immensa majoria de les malalties de l'aparell respiratori. La transcendència social i sanitària que ha adquirit aquest grup de malalties va ser destacada ahir per la consellera de Salut, Marina Geli, que va presentar les dades al·lusives a aquestes patologies i una xifra encara més inquietant, la de les morts atribuïdes a aquesta causa: prop de 6.000 persones moren cada any a Catalunya per afeccions respiratòries.

Més del 90% d'aquests morts estan relacionats directament amb el consum de tabac, una substància a la qual s'atribueix, de manera global, la mort d'un total de 8.700 persones si es té en compte els que moren per infart, embòlia cerebral o complicació d'altres malalties en què el consum de cigarrets incideix de manera determinant.

Els experts preveuen que aquestes xifres de fumadors baixaran de manera sensible si l'actual llei antitabac s'estén i s'aplica en tots els establiments de restauració d'Espanya, inclosos els bars i restaurants de menys de 100 metres quadrats de superfície en què ara es pot fumar. Aquesta autorització es tradueix en el fet que el tabac està permès a més del 95% dels bars que actualment estan oberts a Espanya.

INSOMNI I NARCOLÈPSIA / Les malalties de l'aparell respiratori ja són la tercera causa de mort a Catalunya, esprés de les defuncions provocades pels diferents tumors malignes i les que sorgeixen del sistema cardiovascular. La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) i l'asma són les dues malalties respiratòries a hores d'ara més prevalents, seguides de les bronquitis cròniques i de les diverses alteracions del son.

Una forma alterada de respirar es troba en l'origen de nombrosos insomnis, narcolèpsies i parasòmnies. Aquests malestars afecten en l'actualitat el 6% de la població adulta i, tot i que no sempre tenen una resolució completa, en alguns casos poden suprimir-se totalment seguint un tractament adequat i modificant els hàbits de son. Un 10% de les persones que són hospitalitzades a Catalunya en l'actualitat pateixen una malaltia greu de l'aparell respiratori.

Vots:
+0 votar a favor
-0 votar en contra
Imprimir Enviar aquesta notícia Augmentar/ Reduir text

Escriviu el vostre comentari:

AVÍS: El comentari no pot superar els 500 caracters

PER PARTICIPAR HEU DE SER USUARI REGISTRAT. (Registrar | Iniciar sessió)

Comentari + votat

veure'ls tots

Societat

El +

El més
Mostrar grup El més vist
Ocultar grup El més comentat
Mostrar grup El més valorat
Mostrar grup El més enviat