El Periódico

ASTRONOMIA

La lluna nova dóna un cop de mà a les llàgrimes de Sant Llorenç

Les dues pròximes nits són les millors per observar la pluja d'estels

ANTONIO MADRIDEJOS
BARCELONA

Dimecres, 11 d'agost del 2010

Imatge d'arxiu del fenomen de les 'Llàgrimes de Sant Llorenç' observat des de les muntanyes de Montserrat.

Una gandula o una cosa similar, un lloc allunyat de la contaminació lumínica i una mica de paciència són els únics requisits per contemplar, com passa tots els estius, les anomenades llàgrimes de Sant Llorenç, que en aquesta ocasió arriben a més amb unes bones perspectives d'observació gràcies a l'ajuda inestimable de la lluna nova. Com que el cel estarà molt fosc, més probabilitat hi haurà d'observar-les. Segons les millors previsions, que els aficionats mai compleixen, es podran veure fins a un centenar d'estels fugaços per hora... Si no hi ha núvols, és clar, una cosa difícil de preveure.

Els Persèids, coneguts popularment com a llàgrimes de Sant Llorenç, són una de les pluges de meteors més intenses de l'any i, sense cap mena de dubte, la més popular per esdevenir-se en plenes vacances. El període d'observació s'estén entre mitjans de juliol i finals d'agost, però el màxim previst passarà justament les nits d'avui i demà, molt especialment entre la una i les cinc de la matinada.

SENSE PRISMÀTICS / «No fa falta conèixer el cel per disfrutar del fenomen, però sí que és essencial situar-se en un lloc allunyat de la llum», resumeix Francesc Pruneda, de l'agrupació astronòmica de Girona. Sense necessitat de prismàtics, simplement s'ha d'elevar la vista i esperar. «Els Persèids neixen aparentment a la constel·lació de Perseu, que es troba al nord-nord-est, a prop de Cassiopea, però els estels fugaços poden aparèixer en qualsevol lloc del cel», afegeix.

Les llàgrimes de Sant Llorenç s'esdevenen quan la Terra, a la seva òrbita al voltant del Sol, transita pel núvol de partícules deixada pel pas del cometa Swift Tuttle. Les partícules xoquen amb l'atmosfera a 140.000 quilòmetres per hora i es desintegren a altes temperatures, fet que dóna lloc a un estel fugaç. El procés es repeteix cada any en les mateixes dates, encara que aquest agost arriba amb premi: tan bon punt es pon el Sol, també és possible observar una curiosa conjunció de quatre planetes, recorda Prunera.

A més de bonica, la pluja de meteors és una ocasió immillorable per fer els primers passos en observació astronòmica. I res millor que fer-ho amb algun expert. Diverses agrupacions organitzen sessions nocturnes comentades, entre les quals hi ha AstroGirona (www.astrogirona.com), que les munta dijous a Caldes de Malavella i Palamós, i Astrobanyoles (astrobanyoles.org), que ho farà divendres. També hi ha observacions al flamant Parc Astronòmic del Montsec (www.parcastronomic. cat), a la Seu d'Urgell (www.astroseu.com), a Castelltallat (www.observa-toricastelltallat.com) i a Pujalt (www.observatoridepujalt.cat), entre d'altres.

El PSG le ofrece una gran mejora de sueldo para retenerlo, pese a que el jugador quiere irse al Barça