El Periódico

AQUEST HIVERN

Neixen quatre cries d'ós bru als Pirineus

Arriben a vuit els naixements registrats en els últims tres anys

EUROPA PRESS BARCELONA

Dilluns, 2 d'agost del 2010 - 14:30 CEST

Una femella d'ós negre i les seves dues noves cries, fotografiades per les càmeres de Medi Ambient a la Vall d'Àneu (Lleida).

Durant l'últim hivern han nascut quatre noves cries d'ós bru als Pirineus, xifra que eleva el nombre d'exemplars d'aquesta espècie per sobre dels vint i representa un èxit destacable en el programa de reintroducció d'aquest animal a la zona. En total, són vuit les cries d'ós nascudes en els últims tres anys.

A finals de juny, un grup de persones van observar durant deu minuts una femella amb dos cadells nascuts aquest hivern, a les muntanyes del municipi francès de Couflens --al nord d'Esterri d'Àneu (Lleida), en el vessant francès del port de Salau--. Les cries serien fills de l'óssa Caramelle, nascuda al Pirineu el 1997, o bé d'una de les seves filles, nascuda el 2002.

La femella va travessar la frontera fins al Parc natural de l'Alt Pirineu, on va ser fotografiada i filmada amb els seus cadells pels dispositius instal·lats per la Conselleria per realitzar el seguiment de l'ós bru.

Així mateix, tècnics del departament van observar les empremtes a la neu d'una altra femella d'ós acompanyada de dos cadells més. Filmacions posteriors de la mare jugant amb els petits confirmen que es tracta de cadells de primer any.

Doblar la població

L'anàlisi de les mostres biològiques de tots dos albiraments determinarà la identificació exacta de cadascun dels óssos bruns, als quals s'han de sumar els rastres recollits del mascle Pyros i d'un altre exemplar per identificar.

Actualment es calcula que hi ha entre 20 i 25 óssos bruns al Pirineu, subdividits en tres zones, de les quals només el nucli central conté femelles i és, per tant, reproductor. Els experts consideren que el futur de l'espècie requereix doblar-ne la població fins als 40 exemplars.

L'ós bru sobreviu actualment en la frontera natural entre Espanya i França gràcies a la reintroducció de vuit animals procedents d'Eslovènia alliberats el 1996, 1997 i 2006. L'espècie autòctona s'extingirà quan morin els dos últims mascles que viuen.

Segons Depana, la secretària d'Estat d'Ecologia de França, Chantal Jouanno, ha anunciat que durant 2011 s'alliberarà una nova femella a la zona del Baearn, al Pirineu occidental.

El técnico mostró su enojo ante una pregunta sobre el puesto 13 que ocupa en una lista de mejores entrenadores del mundo