El Periódico

FAUNA

Una càmera oculta capta un ós bru de prop al Pirineu

Hvala, una femella de 6anys,va sergravadaa la Vall d'Aran devorant les restes d'un cabirol

M. J. I.
LLEIDA

Dissabte, 5 de juliol del 2008

  • L'óssa Hvala es menja les restes d'un cabirol.

  • Jordi Torrecillas, el pastor contractat pel Consell General per vigilar les ovelles.

  • L'óssa Hvala menja les restes d'un cabirol.

  • L'óssa Hvala menja les restes d'un cabirol.

Poques vegades se l'havia vist de tan a prop. Les càmeres de vídeo que el Consell General d'Aran té instal.lades a diferents punts de la muntanya per seguir les evolucions dels óssos bruns han captat, a pocs metres de distància, l'óssa Hvala, alliberada a França el 2006 i que, segons els últims indicis de què es disposa, sembla haver-se instal.lat a la vall aranesa. En la gravació, d'uns 45 minuts, l'animal devora les restes d'un cabirol, una petita cabra salvatge que havia estat col.locada com a esquer pels agents forestals del Consell.

El plantígrad, de 6 anys i de gairebé una tona, ha estat identificat gràcies al collaret que encara porta al coll i el localitzador que se li va implantar a l'orella poc abans del seu alliberament. Les imatges, que han estat divulgades sense so, permeten confirmar a més que els ossets amb els quals Hvala va ser vista l'estiu passat ja han abandonat el si familiar. De fet, durant les últimes setmanes s'han divulgat a la Vall d'Aran diferents testimonis de persones que asseguraven haver vist l'óssa sense els seus cadells o en companyia d'un mascle. Els testimonis la situaven a les proximitats de Canejan.

GARANTIA AMBIENTAL

"L'assentament del plantígrad a les muntanyes araneses demostra, entre altres coses, la qualitat mediambiental del nostre ecosistema", va assegurar ahir el conseller de Medi Ambient del Govern aranès, Francesc Bruna, que va donar per confirmat que els óssos s'han arrelat a la Vall d'Aran.

El Consell General ha posat en marxa aquest any un programa per facilitar la convivència entre els ramaders de la vall i els óssos reintroduïts al Pirineu i els seus descendents. A més de la instal.lació d'un sistema de càmeres de vídeo, l'organisme ha contractat un pastor perquè aquest estiu custodiï un ramat de més de 1.000 ovelles, propietat de 17 ramaders de la vall, que han acceptat reagrupar els seus animals. Tots ells percebran una ajuda d'entre vuit i deu euros per cada animal sanejat. El 2007, el Consell General va abonar una mica més de 6.600 euros en concepte d'indemnitzacions pels atacs de l'ós.

El +

La baja de Suárez dibujará un ataque nuevo en el equipo que este sábado se mide al Alavés