• Diumenge 29 novembre 2015, 23:58 h

elPeriódico.com

Registra't | Iniciar sessió
FAUNA

Una càmera oculta capta un ós bru de prop al Pirineu

Hvala, una femella de 6anys,va sergravadaa la Vall d'Aran devorant les restes d'un cabirol

Dissabte, 5 de juliol del 2008 Imprimir Enviar aquesta notícia Augmentar/ Reduir text
M. J. I.
LLEIDA
Votos:
+0 votar a favor
-0 votar en contra

Poques vegades se l'havia vist de tan a prop. Les càmeres de vídeo que el Consell General d'Aran té instal.lades a diferents punts de la muntanya per seguir les evolucions dels óssos bruns han captat, a pocs metres de distància, l'óssa Hvala, alliberada a França el 2006 i que, segons els últims indicis de què es disposa, sembla haver-se instal.lat a la vall aranesa. En la gravació, d'uns 45 minuts, l'animal devora les restes d'un cabirol, una petita cabra salvatge que havia estat col.locada com a esquer pels agents forestals del Consell.

L'óssa Hvala menja les restes d'un cabirol.

Moure la seqüència cap a l'esquerra Moure la seqüència cap a la dreta

Edició Impresa

Edició Impresa

Versió en .PDF

Información publicada en la página 32 de la sección de Societat de la edición impresa del día 05 de juliol de 2008 VEURE ARXIU (.PDF)

El plantígrad, de 6 anys i de gairebé una tona, ha estat identificat gràcies al collaret que encara porta al coll i el localitzador que se li va implantar a l'orella poc abans del seu alliberament. Les imatges, que han estat divulgades sense so, permeten confirmar a més que els ossets amb els quals Hvala va ser vista l'estiu passat ja han abandonat el si familiar. De fet, durant les últimes setmanes s'han divulgat a la Vall d'Aran diferents testimonis de persones que asseguraven haver vist l'óssa sense els seus cadells o en companyia d'un mascle. Els testimonis la situaven a les proximitats de Canejan.

GARANTIA AMBIENTAL

"L'assentament del plantígrad a les muntanyes araneses demostra, entre altres coses, la qualitat mediambiental del nostre ecosistema", va assegurar ahir el conseller de Medi Ambient del Govern aranès, Francesc Bruna, que va donar per confirmat que els óssos s'han arrelat a la Vall d'Aran.

El Consell General ha posat en marxa aquest any un programa per facilitar la convivència entre els ramaders de la vall i els óssos reintroduïts al Pirineu i els seus descendents. A més de la instal.lació d'un sistema de càmeres de vídeo, l'organisme ha contractat un pastor perquè aquest estiu custodiï un ramat de més de 1.000 ovelles, propietat de 17 ramaders de la vall, que han acceptat reagrupar els seus animals. Tots ells percebran una ajuda d'entre vuit i deu euros per cada animal sanejat. El 2007, el Consell General va abonar una mica més de 6.600 euros en concepte d'indemnitzacions pels atacs de l'ós.

Votos:
+0 votar a favor
-0 votar en contra
Compartir: delicious digg technorati yahoo meneame
Imprimir Enviar aquesta notícia Augmentar/ Reduir text

Escriu el teu comentari:

AVISO: El comentario no puede exceder de 500 caracteres

PER PARTICIPAR DEU SER USUARI REGISTRAT. (Registrar | Iniciar Sesion)

Comentari + votat

veure'ls tots

Societat

Montoro avança que la recaptació tributària ha pujat un 4%

La reforma laboral

La Barcelona més fantasmagòrica

Els reptes de Trias

La premsa alemanya destaca que "no hi va haver miracle" per al Bayern

Mundial de Bàsquet