El Periódico

Rubalcaba: "No estem ni estarem mai a favor del dret d'autodeterminació"

El líder del PSOE afirma que la consulta provoca una triple fractura: la del poble català i la de Catalunya amb Espanya i amb Europa

Rubalcaba: "Li hem de dir a Mas que el seu projecte de dret d'autodeterminació és una triple fractura".

ATLAS

Rubalcaba: "Li hem de dir a Mas que el seu projecte de dret d'autodeterminació és una triple fractura".

EFE / Ejea de los Caballeros

Dissabte, 14 de desembre del 2013 - 16:25 CET

El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat avui que els socialistes no estan ni estaran "mai" a favor del dret d'autodeterminació i que la consulta sobiranista provoca una triple fractura: la del poble català i la de Catalunya amb Espanya i amb Europa.

Rubalcaba, en un acte públic a Ejea de los Caballeros (Saragossa), ha afirmat que s'ha de "dir que 'no' als separatistes i als separadors" i que el PSOE aposta i té un projecte de convivència amb una reforma federal i social de Constitució per seguir vivint "junts" amb diàleg i consens, perquè funcioni millor l'Estat autonòmic. "No estem ni estarem mai a favor del dret d'autodeterminació", ha recalcat després d'insistir que és el moment d'"exigir claredat a tothom".

Segons el secretari general del PSOE, la consulta que ha pactat el president Mas amb ERC, ICV-EUiA i la CUP és precisament això, un projecte d'autodeterminació que només provoca tensió, divisió i enfrontament, i una triple fractura dins de Catalunya, de Catalunya amb Espanya i de Catalunya amb Europa.

Rubalcaba ha admès que el problema territorial no s'arregla "mirant cap a una altra banda" i per això el PSOE proposa un exercici de consens per actualitzar i revisar la Constitució "de forma mesurada", per reformar el sistema polític, enfortir la democràcia i resoldre el problema territorial.

Un problema doble, segons el líder del PSOE, "perquè hi ha gent que s'està aprofitant de la crisi per plantejar sortir d'Espanya" mentre altres plantegen "recentralitzar" i s'ha de donar resposta a tots dos, ha subratllat. Als que volen recentralitzar, Rubalcaba els ha advertit que la història demostra que amb més centralisme les regions són més pobres, i als "nous separatistes" els ha retret que el seu projecte "fractura, divideix, tensa i enfronta".

El líder dels socialistes ha elogiat el que s'ha aconseguit des de fa 35 anys quan es va aprovar la Constitució: "Podem mirar enrere i sentir-nos orgullosos del que hem fet" i d'una etapa caracteritzada per "la llibertat, el progrés, la convivència i l'autogovern", ha dit.

Unes qualitats, ha recordat, que van substituir un període negre de la història en què dominaven "la repressió, el sectarisme i el centralisme". En aquest context, s'ha mostrat convençut que, si llavors va ser possible l'acord, ara també ho ha de ser i ha ressaltat que la Constitució "ha durat" perquè és "de tots", fruit del consens.

El jugador del Barcelona escribió un documentado mensaje minutos después de la polémica victoria del Real Madrid en Villarreal