El Periódico

ELECCIONS 2016 Tots els resultats de les eleccions: generals i per municipis, províncies i autonomies

CONFLICTE AMB EL PENYAL

Londres convoca Trillo en protesta per les "incursions provocatives" en aigües de Gibraltar

El Ministeri d'Exteriors britànic reclamarà a l'ambaixador d'Espanya garanties que no es repetiran

BEGOÑA ARCE / Londres

Dijous, 15 de novembre del 2012 - 18:01 CET

Trillo, en una roda de premsa.

El contenciós de Gibraltar ha tornat a transformar-se en un focus de tensió entre Espanya i el Regne Unit. El Ministeri d'Afers Estrangers britànic ha convocat aquest dijous l'ambaixador espanyol a Londres, Federico Trillo, per transmetre-li una protesta per les “greus incursions” de vaixells espanyols en aigües territorials que envolten Gibraltar. Les aigües en disputa són tres milles nàutiques al voltant del penyal, que el Regne Unit considera seves, cosa que Espanya no reconeix.

Trillo es va reunir a primera hora de la tarda al Foreign Office amb el subsecretari permanent del ministeri, Simon Fraser. La convocatòria estava relacionada, segons han fet saber els britànics, amb dues incursions que van tenir lloc dimarts, dia 13. Uns incidents que el secretari d'Estat per a Europa, David Lidington, considera “molt seriosos” i que qualifica de “provocació”.

Intervenció policial

Una embarcació de la marina espanyola va patrullar durant hores per aigües del penyal, de manera ostensible. El mateix dia, un segon vaixell del servei de duanes espanyol va intentar capturar un navili civil gibraltareny, cosa que va obligar a intervenir la policia de la Roca.

En el comunicat, Lidington recorda que el Regne Unit ha presentat “repetides protestes diplomàtiques” a Espanya, per unes incursions que considera perilloses i que “poden posar en risc la seguretat de tots els que operen en aigües territorials de Gibraltar”. “Condemno aquestes incursions provocadores i demano al Govern espanyol que s'asseguri que no es tornaran a repetir”, assenyala el representant del Foreign Office.

El jugador argentino Lionel Messi anunció este domingo su adiós a la selección tras perder una nueva final, en esta ocasión la de la Copa América Centenario ante Chile en la tanda de penaltis

El presidente Josep Maria Bartomeu reconoció que el Barça quiere cerrar dos fichajes procedentes de la Liga española. Estos son los principales candidatos