• Dijous 18 desembre 2014, 12:24 h

elPeriódico.cat

Compra tus entradas para Canet Rock

Registra't | Iniciar sessió
MODEL TERRITORIAL

Els partidaris de la independència arriben per primer cop al 50%

Tot i que el 'sí' supera el 53%, els catalans creuen que en un referèndum encara guanyaria el 'no'

Divendres, 27 de gener del 2012 Imprimir Enviar aquesta notícia Augmentar/ Reduir text
J. R.
BARCELONA

Bufen vents favorables per a l'independentisme, però la boirina no es dissipa. Per primera vegada, els partidaris de la ruptura amb Espanya no només són més, sinó que ja superen la barrera psicològica del 50%. En plena era de retallades socials i amb el concert econòmic cada dia més quimèric, el a la secessió s'ha disparat (5,5 punts més en un any i mig) i arribaria al 53,6% en un referèndum oficial, mentre que el no perd posicions (tres punts menys) i es quedaria en un 32%. Una realitat que, no obstant, no fa perdre el realisme: sis de cada 10 enquestats pel GESOP pensen que els independentistes perdrien avui una consulta.

Edició Impresa

Edició Impresa

Versió en .PDF

Informació publicada en la página 4 de la secció de Tema del día de l'edició impresa del dia 27 de gener de 2012 VEURE ARXIU (.PDF)

PDF

Edició Impresa

.PDF

El sorpasso es va produir l'abril del 2007, quan el va superar el no per cinc punts i es va situar en el 45%. El canvi va coincidir amb el caos de les infraestructures. Després va baixar el suflé, però el malestar va repuntar amb el retard en el nou finançament, la retallada de l'Estatut i la crisi. Fa dos anys, els partidaris de la secessió eren un 39%, i el juny del 2010, van arribar al 48%. Els votants de CiU, ERC i ICV-EUiA són independentistes majoritàriament. Però hi ha gent per a tot: el 30% dels votants del PSC i el 14% dels del PPC també triarien la papereta del sí.

El 53,6% de sís es queda a les portes del suport mínim que va exigir la UE per reconèixer la independència de Montenegro, però el sondeig no ha estimat la participació, variable que influeix en gran mesura en el resultat final. L'estudi sí que va aprofitar per preguntar als catalans si creuen que el Govern espanyol hauria d'autoritzar un referèndum a Catalunya, com el britànic està disposat a fer a Escòcia. El 70% reclama a Espanya un gest similar i una quarta part el rebutja.

Vots:
+0 votar a favor
-0 votar en contra
Compartir: delicious digg technorati yahoo meneame facebook buzz
Imprimir Enviar aquesta notícia Augmentar/ Reduir text

Escriviu el vostre comentari:

AVÍS: El comentari no pot superar els 500 caracters

PER PARTICIPAR HEU DE SER USUARI REGISTRAT. (Registrar | Iniciar sessió)

Política

El +

El més
Mostrar grup El més vist
Ocultar grup El més comentat
Mostrar grup El més valorat
Mostrar grup El més enviat