El Periódico

Editorial

Les 'labores' d'Eduardo Mendoza

El premi Cervantes reconeix la llarga trajectòria de l'autor barceloní i la seva insubornable defensa de la literatura com a «gaudi del relat»

Les 'labores' d'Eduardo Mendoza

Juan Carlos Hidalgo

entretots

Publica una carta del lector

Un precedente para la pensión de viudedad

Araceli MartínezBarcelona

Les limitacions de ser pobre

Francesc Ruiz GiménezBarcelona

Participa

Dijous, 20 d'abril del 2017 - 20:15 CEST

En l’acte de concessió del premi Cervantes, Eduardo Mendoza va passar revista a la seva relació vital i intel·lectual amb 'El Quixot' i va remarcar de manera especial la «constant cervantina» de la seva obra. En resum, «donar vida al que sense la ficció seria una simple dada». La producció literària de Mendoza es caracteritza per una combinació excel·lent de la tradició novel·lesca, l’humor, la ironia i la llibertat estètica, en una línia que el fa deutor del llegat de Cervantes i que contempla l’humor com «una perspectiva més enllà de l’immediat», és a dir, com una forma de coneixement i aprehensió del món.

Eduardo Mendoza, com ja va dir al seu dia l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, reflecteix a les seves novel·les –especialment a 'La ciutat dels prodigis' – «el caràcter calidoscòpic i mestís de la ciutat» i aconsegueix crear, des de la picaresca i el retrat històric, des de la paròdia al retrat de costums, un referent literari de primer ordre, la creació d’un mite amb molt àmplia repercussió internacional.

El flamant premi Cervantes, que figura també entre els deu finalistes del Català de l’Any, ha accedit a l’honor del guardó més prestigiós de les lletres hispanes per la seva llarga trajectòria i gràcies a una insubornable defensa de la literatura, sense afectació ni presumpció, com a «gaudi del relat». Com ell mateix va remarcar al final del seu discurs, es dedica a 'sus labores'. Que són, ja ho van dir els clàssics, escriure, ensenyar i delectar.

El colegiado canario dio su versión de la jugada en la que no concedió un claro gol legal al Barça en el Villamarín