El Periódico

Català de l'Any 2016

ÚLTIMA HORA La Policia Nacional registra el domicili de l'expresident Jordi Pujol

Dues mirades

JM Fonalleras

Josep Maria Fonalleras

Escriptor

Els bemolls

@fonalleras

Dilluns, 3 de juny del 2013

Feia molt de temps que no em sentia tan orgullós dels investigadors del meu país. En un fet sense precedents, s'han posat d'acord especialistes en creació artística, grups de recerca sonora, arqueòlegs de so experimental i catedràtics d'art sonor per descobrir si el timbaler del Bruc realment va fer sonar el seu timbal o tot plegat és, com fins ara ens pensàvem, producte de la imaginació popular.

Recordem-ho. Un vailet de Santpedor va agafar un tambor i el va tocar, i els francesos, que anaven cap a Manresa, van pensar que els sometents tenien l'ajut de l'exèrcit espanyol. Es van espantar en sentir no només un tambor sinó l'eco que presagiava milers de tambors i van tornar a Barcelona. Aquests investigadors que els deia, de la Universitat de Barcelona, sembla que han descobert el lloc exacte de l'heroïcitat, un juny d'ara fa 205 anys. Ahir, en la festa anual, van mirar de reproduir el so des del coll de les Torres de Can Maçana, amb un gran desplegament d'aparells de microfonia ambiental, mesuradors de decibels i càmeres de gravació. Estan contents perquè els primers resultats els fan ser «prudentment optimistes» tot i que encara no està confirmat que el timbal se senti bé "des de les posicions franceses".

De debò, estic impressionat. Tant, que ara mateix recitaria aquells versos de Fages de Climent: "Si aquell timbaler del Bruc, en lloc de tocar el timbal, s'hagués tocat els bemolls..."

Barça y Madrid afrontan una jornada de máxima presión con el liderato en juego