DIRECTE Segueix al minut la reunió del comitè federal del PSOE

L'ONZE DE SETEMBRE

Els catalans, dividits a parts iguals davant la independència

El 49,5% votaria 'sí', mentre que el 48% rebutjaria la secessió, segons vot estimat

Encara que la ruptura té més adeptes, la majoria d'indecisos està més a prop del 'no'

JOSE RICO / Barcelona

Dilluns, 10 de setembre del 2012 - 19:54 CEST

Un estudi elaborat pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO reflecteix que el 46,4% dels catalans votarien 'sí' en un hipotètic referèndum d'independència. ¿Suficient per ser majoria? Per estrany que sembli, la resposta és depèn. Un 22% té clar que elegiria la papereta del 'no'. Però una quarta part de la ciutadania, el 25,7%, no es decanta ara mateix per cap de les dues opcions i es refugiaria en el vot en blanc o l'abstenció. I és el pes dels indecisos el que podria impedir als independentistes destapar cava.

L'estimació de vot, el que es coneix com la cuina del sondeig, deixa la balança pràcticament equilibrada, en situació d'empat tècnic, i amb Catalunya partida en dues meitats. El 49,5% recolzaria un Estat català i un 48% ho rebutjaria. L'explicació del GESOP és que el gruix de ciutadans que dubten avui entre el 'sí' i el 'no' apostarien al final per mantenir els llaços amb Espanya.

I és que quan als ciutadans se'ls posa en la tessitura d'haver de votar demà mateix, i no a mitjà o llarg termini, s'incrementa tant el percentatge de favorables a la independència com, especialment, el de detractors. El 51,8% votaria 'sí' amb total seguretat o probablement si el referèndum se celebrés demà. El 32,5% s'inclinaria pel 'no'. És a dir, mentre els partidaris de la secessió creixen cinc punts, els opositors sumen 10 punts més.

Llegiu la informació completa de l'enquesta sobre un hipotètic referèndum d'independència a e-Periódico.

Luis Enrique Martínez comparece ante los medios de comunicación en la previa del Celta - FC Barcelona

El delantero del Real Madrid Cristiano Ronaldo está muy molesto por las críticas que ha recibido por su rendimiento en los primeros partidos de la temporada. No entiende que se le discuta y que algunos osaran dar por hecho que estaba acabado