El Periódico

CRÒNICA

Un estimulant còctel amb Molière

Esteve Polls diverteix al Romea amb un muntatge que barreja personatges còmics del dramaturg

CÉSAR LÓPEZ ROSELL
BARCELONA

Divendres, 15 d'octubre del 2010

Jaume Plà i Alexandra Palomo, en el muntatge.

La nit de dimecres va tenir regust de festa. Calixto Bieito, en la seva última temporada com a director del Romea, va rendir homenatge a la trajectòria del llegendari Esteve Polls programant el seu estimulant muntatge de Jugant amb Molière, de Juan Antonio Castro. I res millor per a una celebració que sacsejar aquest còctel amb els personatges més carismàtics del genial dramaturg francès i fer-ho amb la saviesa i ofici de l'octogenari director barceloní.

Polls tornava al teatre on va debutar fa 58 anys. I quan al final el públic li va tributar una llarga i merescuda ovació, extensiva a tots els intèrprets, l'emocionat mestre va agrair l'oportunitat que li havien brindat de tornar a una sala tan estimada i va tenir un especial record per al desaparegut Josep Maria Vidal, l'encertat autor de la versió catalana d'aquest paròdic semiplagi.

El divertimento dibuixa a la perfecció el catàleg dels inoblidables personatges de Molière. I amb un ritme àgil i de calculats efectes en la línia de la commedia dell' arte aconsegueix implicar-hi l'espectador. Teatre dins del teatre, amb argúcies com les repeticions i tòpics apariats que ajuden a la caricaturització dels protagonistes. Amb ells s'aconsegueix que aquesta comèdia, d'aparent to menor, vagi creixent fins a arribar al seu millor rendiment a la segona part.

L'AVAR I L'HIPOCONDRÍAC / Les banyes i l'honor, la cobdícia de l'usurer, els adversos amors juvenils i la tirania de les aparences se succeeixen en aquesta història. El vell rapaç Harpagón (Jaume Comas), l'hipocondríac Argan (Jaume Pla), la càndida i gairebé sempre desmaiada Celia (Carla Mercadé), el maldestre galant Leli (Dídac Castignani), la replicaire i astuta criada Dorina (Alexandra Palomo), l'intrigant criat Scapí (Víctor Álvaro), la dona sàvia Filaminta (Anna Briansó) i el seu ric però vulgar marit Jourdain (Xavier Tor) ens porten ressons de les comèdies El malalt imaginari, L'avar o El burgès gentilhome.

Sganarelle (Ramon Canals) exerceix d'hilarant narrador en aquesta obra en què tot el repartiment, amb especial brillantor per a les actrius, actua amb correcció.

El presidente del Barça, Josep Maria Bartomeu, anunció el acuerdo tras la reunión de la junta directiva