El Periódico

Català de l'Any 2016

ÚLTIMA HORA La Policia Nacional registra el domicili de l'expresident Jordi Pujol

ENQUESTA MUNICIPAL D'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Trias paga el flirteig amb el PP però segueix sense oposició

CiU guanya però amb menys regidors, el PSC s'enfonsa i el PP també baixa

Els nacionalistes necessitarien almenys dos socis per governar

JAVIER BELMONTE / Barcelona

Dimarts, 21 de maig del 2013 - 11:05 CEST

En l'equador del seu mandat com a alcalde, que expira el maig del 2015, Xavier Trias segueix obtenint una nota acceptable dels barcelonins (5,4, quatre dècimes menys que fa un any), però comença a patir l'erosió de governar, segons una enquesta del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO. Els ciutadans retreuen a l'alcalde una mala gestió de la lluita contra la crisi i consideren que Trias no és prou ferm a l'hora de reclamar a la Generalitat el seu deute amb l'Ajuntament de Barcelona. Igualment, es mostren crítics amb els pactes entre CiU i PP sobre les inversions a la ciutat, tema que divideix l'electorat de la federació nacionalista.

Tot i així, la situació política de l'alcalde i el seu govern segueix sent còmoda perquè no té oposició, especialment en un PSC instal·lat en una caiguda lliure. CiU guanyaria novament les eleccions municipals però perdria dos o tres regidors (passaria dels actuals 14 a 11 o 12), mentre els socialistes passarien d'11 regidors (el seu mínim històric del 2011) a 6 o 7, i empatarien amb ICV-EUiA, que en guanyaria un o dos. També el PP retrocediria (de nou a 5 o 6 regidors), mentre que la CUP i Ciutadans irromprien amb força en el consistori a l'obtenir quatre regidors cadascuna de les formacions. La fotografia que deixa l'enquesta és la d'un consistori atomitzat, a l'estil de l'actual Parlament, en què un Trias reelegit ni tan sols podria formar majories només amb el PSC o el PP i hauria de buscar-se un mínim de dos socis. Esquerra passaria dels actuals dos regidors que va obtenir amb la marca Unitat per Barcelona, en societat amb Joan Laporta, a 4 o 5.

Trias, el més valorat

L'actual alcalde de Barcelona és el polític municipal més conegut (98,1% dels enquestats), seguit del republicà Jordi Portabella (88%) i el popular Alberto Fernández Díaz (83,1%). L'ecosocialista Ricard Gomà és conegut pel 43% dels enquestats i el que té un pitjor registre és el socialista Jordi Martí, a qui només coneixen el 27,4% dels enquestats.

Trias també és el líder més valorat, amb la citada nota de 5,4, seguit de Gomà (5,3), Portabella i Martí (empatats a 5,1). L'únic que suspèn és Fernández Díaz, amb un 3,2. En valoració, Trias guanya en cinc dels 10 districtes de la ciutat (Sarrià-Sant Gervasi, les Corts, Gràcia, Eixample i Horta-Guinardó); mentre que Gomà ho fa a Sants-Montjuïc i Sant Martí; Portabella a Ciutat Vella; Jordi Martí a Nou Barris, i a Sant Andreu empaten el líder republicà i l'ecosocialista.

Barça y Madrid afrontan una jornada de máxima presión con el liderato en juego