El Periódico

LA NOVA BOMBOLLA IMMOBILIÀRIA

D'inquilí a 'bitxo' de la nit al dia

Cada vegada és més habitual que les immobiliàries ofereixin la possibilitat de comprar finques amb veïns amb contracte vigent

EL PERIÓDICO recull les històries de tres edificis en aquesta situació al Raval i Hostafrancs

  • D'inquilí a 'bitxo' de la nit al dia

    JOAN PUIG

    Una senyora passa davant d'una oficina de lloguers de pisos, a Barcelona.

  • D'inquilí a 'bitxo' de la nit al dia

    ALBERT BERTRAN

HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Dilluns, 20 de març del 2017 - 20:16 CET

La ciutat està plena d’anuncis amb un reclam comú: «Compro pis». Els cognoms van del «no importa l’estat» al, en un principi xocant, «amb o sense inquilins». El que ve a continuació són les històries de tres edificis, dos al Raval i un a Hostafrancs, amb inquilins que s’han convertit de la nit al dia en aquests molestos –a ulls dels compradors– veïns que van incorporats a la venda d’una finca. Famílies que, després de rebre un burofax en què se’ls informava de la venda de l’edifici en què viuen de lloguer, han passat a aquesta cada vegada més comuna categoria de 'bitxo'.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin –que ahir va llançar una dura crítica a la «violència immobiliària» exercida per inversors amb pràctiques d’«esbirros de bitlletera»–, assegura que és molt greu que ens trobem en una situació de preus similars als d’abans de la crisi, tant en la compra com en el lloguer, i que en aquests anys cap administració hagi impulsat cap regulació. «La LAU només ofereix protecció per tres anys».

Pin confirma, a més, que Ciutat Vella ha sigut històricament un lloc on molts propietaris han deixat que les finques es degradessin. «Interessava vendre-les, no les condicions de vida dels veïns», sovint persones amb pocs recursos que no reivindicarien els seus drets i eren fàcils de fer fora. Per lluitar contra aquesta situació, ja en el mandat anterior es va activar el Pla Dintres, una iniciativa per impulsar la rehabilitació de les finques més deteriorades. Aquest pla preveia, per un costat, multes als propietaris que no dignifiquessin els seus edificis, i, per l’altre, protegia els inquilins i obligava la propietat a anunciar a l’ajuntament la venda de l’immoble, per oferir-li l’opció del dret a tempteig i retracte. L’actual govern de Colau s’ha basat en aquest pla per elaborar les seves clàusules antigentrificació, amb què intenta frenar l’expulsió de veïns que, ara per ara, sembla infrenable.

Platges de Barcelona als anys 80
Envia'ns fotos
de la Barcelona
preolímpica
Busquem imatges de com eren Montjuïc, la platja, El Prat o l'actual Vila Olímpica.
ENVIA'NS LA TEVA FOTO

Su primer agente, Horacio Gaggioli, revela que su llegada al Barça solo se debió a "las circunstancias de la vida"