EL MUNDIAL DE FÓRMULA 1

Hamilton, el campió vegà

El pilot anglès canvia la seva dieta i redueix les festes abans d'assaltar el seu quart títol mundial de F-1

jcarmengol40649679 austin  tx   october 22  race winner lewis hamilton of great171027161454

jcarmengol40649679 austin tx october 22 race winner lewis hamilton of great171027161454 / CLIVE ROSE

6
Es llegeix en minuts
Miguel Martínez

Sabia que s’havia assegurat el seu quart títol. Un munt de records i sensacions se li amunteguen al cap mentre pujava les escales del podi del Circuit de les Amèriques, buscant algú. Va córrer cap a Angela Cullen per fondre’s en una abraçada eterna amb la coach que ara cuida la seva vida, els seus hàbits, la causa que Lewis Hamilton, el jove esbojarrat que anava de festa en festa, el pilot ràpid però a vegades inconsistent sigui ara un tipus molt més centrat, un pilot més complet recolzat en una vida més calmada, un programa de la NASA i una dieta vegana.

Han passat 10 anys des que va debutar a F-1, nou temporades des d’aquell llunyà primer títol el 2008 que el va llançar a la fama, que va col·locar Lewis Hamilton en l’òrbita de les celebritats, el més jove campió de la història, el primer pilot de raça negra. Amb només 22 anys, aquell primer títol va generar les seves primeres crisis.

La tumultuosa relació amb la cantant Nicole Scherzinger, el trencament amb el seu pare, a qui va acomiadar com a mànager, el canvi de representants… Hamilton no acabava de trobar-se, encara era un jove immadur a qui la Policia d’Austràlia va detenir per fer el macarra amb el seu cotxe pels carrers de Melbourne. El 2011 va tocar fons. Anava de sanció en sanció dins de la pista, de festa en festa quan en sortia. «Va ser un moment difícil. Estaven passant coses a tota velocitat i necessitava posar ordre», diu sobre el període entre el 2009 i el 2012.

«No necessito un 'coach'. Tot això és una merda», deia cabrejat quan al seu equip l’hi recomanaven. «El millor que vaig fer llavors va ser canviar d’equip i anar-me’n a Mercedes. Necessitava marxar a un altre equip». Va ser a finals del 2012 i va resultar la seva verdadera emancipació. Ja havia deixat enrere el seu pare com a mànager i conseller. Però necessitava més llibertat, no podia seguir més a McLaren, a l’equip de Ron Dennis, que el «va adoptar» esportivament quan tenia 10 anys.

«Ara faré el que realment em doni la gana», devia pensar. I només firmar per Mercedes, es va comprar un avió de 25 milions d’euros. «Realment no és el més intel·ligent que he fet a la vida», reconeix. La intenció era poder utilitzar l’avió per visitar la seva nòvia Nicole a Los Angeles. Es va acabar abans la relació que el querosè del preciós jet vermell i platejat.

L'ombra de Rosberg

El reglament va canviar cap als motors híbrids i Mercedes va posar en mans de Hamilton un coet amb el qual va guanyar el títol el 2014 i el 2015. Se sentia un déu, es va envoltar  en una mística a mig camí entre Ayrton Senna i Bob Marley. En els entrenaments de Jerez va aparèixer amb un implant de cabells i la seva única companyia fixa eren els seus gossos Roscoe i Coco, mentre es deixava veure en festes, iots i concerts amb Rihana, Lindsey Vonn, Vivian Burkhardt, Sara Ojjeh, Heidi Klum,  Gigi Hadid, Kedall Jenner… una llista interminable. «Puc sortir de festa, l’endemà llevar-me i guanyar la carrera», deia en aquells dos anys a qui criticava els seus hàbits de disbauxa, dues temporades amb una superioritat tal a la pista que podia fer el que li vingués de gust.  

Lewis ha obrat un canvi radical en els seus hàbits des que el 2008 va aconseguir el seu primer títol mundial

I va arribar el 2016, l’any en què el seu company Nico Rosberg, el mateix amic i rival de la infància al kàrting, el noi que no li havia fet gaire ombra fins llavors, li va amargar la temporada. Rosberg va iniciar una guerra psicològica a l’equip, en les declaracions, a la pista, va demanar que intercanviessin els mecànics, va idear mecanismes de sortida que no compartia, i va guanyar el Mundial. Però la guerra va suposar tal desgast que Nico va deixar la F-1 tot seguit. 

«Vaig anar a veure Toto Wolff a finals del 2016. Ho vam posar tot sobre la taula i vam dir el que s’havia de dir. Aquest any és una altra història. Amb Rosberg, no hauria funcionat», diu l’anglès. Hamilton va exigir un company dòcil, un número 2  prou ràpid i bo per confiar en el seu treball per evolucionar i reglar el cotxe, i prou lent per no inquietar-lo en la classificació. I el seu cap li va donar a Valtteri Bottas, el mateix que el cap de setmana passat va acabar cinquè la carrera mentre Hamilton guanyava per davant de Vettel per gairebé liquidar el Mundial amb 11 poles i nou victòries. «Fa cinc anys que hi estem treballant i mai l’havia vist pilotar a aquest nivell», confirma Wolff, el cap de Mercedes. Aquest cap de setmana ingressarà a l’Olimp juntament amb Schumacher (7 títols), Fangio (5), Prost (4) i Vettel (4), el selecte grup de pilots amb quatre títols o més.  

«He pres dues grans decisions a la meva vida: venir a Mercedes i fer-me vegà», diu per explicar que se sent millor que mai. «Tot l’any he estat molt fort mentalment, però físicament he fet un gran pas i això és per la meva decisió de canviar la dieta. Ara mateix em sento com mai m’havia sentit. És una sensació genial», explica Lewis als seus 32 anys.  «Vaig deixar de menjar carn vermella fa dos anys. Aquest any he deixat de menjar pollastre. Ara també estic deixant el peix. Els últims dos dies he menjat aliments vegetals i ha sigut increïble».

Col·laboració

Notícies relacionades

Les germanes Williams, Djokovic o alguns altres esportistes d’elit es van passar abans als vegetals. Hi ha alguna cosa més en el secret de Hamilton perquè Angela Cullen és més que la seva nutricionista, és molt més des que a finals de l’any passat Lewis va acomiadar el seu preparador físic. Des d’aleshores, Hamilton, als seus 32 anys, es mou pel món de carrera en carrera només amb la seva fisioterapeuta, Angela Cullen, que també fa les funcions d’assistent i defensora: «Vaig passar amb ell tot l’any i només va sortir de festa en quatre ocasions», diu Cullen, que forma part del grup de treball d’Hintsa Performance. Han elaborat juntament amb  la NASA un protocol per tractar que el pilot pugui viatjar per tot el món sense problemes de son. L’ús de melatonina, ulleres fosques, horaris i hàbits són algunes de les eines que Cullen i la NASA han posat al servei de Hamilton.

"Vaig deixar de menjar carn vermella fa dos anys, vaig deixar el pollastre i ara el peix. Em sento com mai, és genial", diu Lewis

«La meva feina consisteix a eliminar tots els factors externs perquè només hagi de pensar en la seva conducció i no s’hagi de preocupar de res més». Alguna cosa ha passat perquè l’anglès estigui al seu millor nivell. «Lewis treu el millor del cotxe constantment, amb els millors reglatges, això és fruit de l’experiència i del talent i de no sé de què més», diu Bottas, el seu company, fart de buscar l’origen de les diferències.  «Hi ha circuits que van en contra de la teva forma de conduir. Seria com canviar el swing en golf depenent del camp. Jo intento fer-ho, però només Lewis ho aconsegueix», conclou.