ARRENCA EL MUNDIAL 2018

Itàlia tem que Rossi es retiri l'any que ve

Valentino, que ha viscut una de les pitjors temporades de la seva vida, assegura que si no es diverteix, ho deixarà

El 'Doctor', empès per la seva família i per l'equip, no decidirà el seu futur fins després de les primeres carreres del 2018

rozas39903115 barcelona  1 septiembre 2017 valentino rossi foto  milagro  171119105047

rozas39903115 barcelona 1 septiembre 2017 valentino rossi foto milagro 171119105047

4
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

Itàlia comença a estar molt preocupada per un dels seus grans ídols, per la icona del motociclisme mundial, el veterà Valentino Rossi, de 38 anys. Els mitjans especialistes, l'afició en general i, molt especialment, la febre groga que segueix el Doctor allà on va, temen que el campioníssim italià, que fa vuit anys que persegueix el seu desè títol mundial (l'últim el va conquistar el 2009), decideixi retirar-se un cop acabada la temporada que ve. En aquests moments, tot i que veuen Rossi “amb ganes de seguir”, com va reconèixer ell mateix a l'acabar el GP de València, estan convençuts que només “si es diverteix”, com ell també va dir, es veurà amb forces de renovar per l'equip Movistar Yamaha.

Rossi esperarà a saber quina moto li ofereix Yamaha i a veure com es comporta en les primeres carreres abans de renovar

Rossi (5è), que aquest any ha sigut superat en la classificació general del Mundial de MotoGP per tots els magnífics (Marc MárquezAndrea DoviziosoMaverick Viñales i Dani Pedrosa), menys Jorge Lorenzo (7è), que debutava a Ducati, ha fet la pitjor temporada a cavall de la seva Yamaha blava. En la seva primera època (2004-2010) va conquistar quatre títols i mai va quedar pitjor que tercer i, en l'actual (2013 fins avui) ha quedat quart, després de la seva horrible experiència a Ducati, i tres vegades segon. És cert, s'ha trencat la tíbia i el peroné, i la moto, des que la va provar a València-2016, no li ha agradat.

La temporada ha sigut molt dolenta

“He sentit Lin Jarvis (cap de l'equip Movistar Yamaha) dir que està satisfet de la nostra campanya; deu ser ell, jo no ho estic, no, perquè sortíem a guanyar el títol i no ho hem aconseguit. No estic content perquè només he aconseguit divertir-me a la pista en alguns moments, hem tingut moltíssims problemes tècnics, que encara arrosseguem i que ens provoquen incertesa de cara al futur, i no hem pogut estar entre els candidats a la victòria de cada gran premi gairebé mai”, van ser les contundents paraules de Rossi a Xest a l'acabar el Mundial.

Valentino Rossi, amb dos dels seus mecànics al Movistar Yamaha. / MILAGRO / GIGI SOLDANO

Especialistes com Alessandro Pasini, d'Il Corriere della Sera, o Giovanni Zagmani, de la prestigiosa web Moto.it, temen que el pròxim sigui l'últim Mundial de Rossi. “Si tot depèn que es diverteixi –va escriure recentment Pasini–, és evident que ens trobem en un moment delicat”. “D'aquí al març”, li va dir Rossi a Pasini, “hi ha molt poc temps per fer una moto guanyadora, encara que tots sabem que Yamaha és capaç d'això. Ara, en aquests moments, jo estic molt desconcertat, perquè tot el que ens ha passat aquest any ha sigut un gran misteri”.

Seguir corrent, però no en moto

En una conversa a Phillip Island (Austràlia), Rossi li va comentar a Zagmani que “es veia amb ganes de continuar”, però que no prendria la decisió fins passades les tres o quatre primeres carreres de la pròxima temporada. “Valentino està pensant córrer 10 anys més, aquest és el secret que tu no sabies”, va comentar Graziano Rossi, pare de Vale, en el programa Tutti Convocati, de Radio24, d'Itàlia. “Sí, estic pensant córrer 10 anys més com diu el meu pare, com m'anima la meva mare, Stefania, però això no significa que hagi de ser en MotoGP”, va afegir Rossi des de València, recordant, potser, la confessió que va fer el seu amic íntim Uccio Salucci, quan va dir, fa uns mesos, “que a Valentino li encantaria córrer a la NASCAR nord-americana”.

"He sentit Lin Jarvis dir que Yamaha ha fet un bon any. Jo no penso el mateix. Tot el que ens ha passat ha sigut un misteri i sortíem a guanyar el títol"

Valentino Rossi

Pilot de Movistar Yamaha

El cert és que Rossi, com Márquez, Dovizioso, Viñales, Pedrosa o Lorenzo, acaba contracte a finals de la pròxima campanya. És molt possible que molts d'ells, per no dir tots, esperin a saber què fa Valentino per prendre les seves decisions. Evidentment, tot sembla indicar que cadascun d'ells té moltíssimes opcions a seguir on estan, ja que tenen les millors mecàniques de la graella, però un adeu anticipat del Doctor, poc abans que comenci l'estiu, podria sacsejar encara més el mercat de pilots del que es mourà ja per si mateix quan es destapin els rumors. La primera confessió que hi ha hagut, de cara al mercat del 2018, ha sigut una declaració del propietari de KTMStefan Pierer, que ha dit: “M'interessa, i molt, Johann Zarco. ¿Marc Márquez?, Márquez juga en una altra Lliga. Si tinguéssim Márquez, quan guanyéssim guanyaria ell i, quan perdéssim, perdríem nosaltres. Márquez és un talent irrepetible, la veritat”.

Aficionats i membres de l'equip Suzuki feliciten Rossi després de guanyar a Assen (Holanda) / ALEJANDRO CERESUELA

Notícies relacionades

A l'hora de valorar les possibilitats que Rossi es cansi de córrer o decideixi canviar de rol al Mundial, no podem oblidar que Carmelo Ezpeleta, màxim responsable del campionat, ha arribat a dir que l'interès de la seva organització és que Valentino segueixi vinculat al circ “fins i tot si desitja tenir el seu propi equip en MotoGP, cosa que estudiaríem i, amb tota seguretat, li faríem un forat a la graella”. Rossi ja té el seu propi equip en Moto3 i Moto2, amb la seva acadèmia VR46 i el patrocini milionari de la cadena de televisió de pagament per visió Sky, que li dona molts milions d'euros per mantenir-lo.

Pressió des de l'inici

Rossi sap que la pressió que patirà quan comenci el Mundial (Qatar, 18 de març) serà molt gran perquè ja, a causa dels seus mals resultats en la recta final d'aquest any, va comprovar com molts periodistes italians li preguntaven si tenia ganes de retirar-se. I Vale els va respondre: "No em toqueu i coglioni fins al juny, eh? Quan tingui la resposta, quan decideixi què faré, ja us ho diré".