LA CRISI MÉS ESPERADA

Rossi i Viñales acaben barallats a Yamaha

La imposició, per part del 'Doctor', d'una evolució tècnica contrària al català, acaba provocant la desunió

Viñales reconeix que es va equivocar a l'acceptar els suggeriments de l'italià i es va haver de mantenir en la seva línia de treball

rozas40889636 valencia 10 11 2017 deportes  motociclismo  valentino rossi 171113110209

rozas40889636 valencia 10 11 2017 deportes motociclismo valentino rossi 171113110209 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Emilio Pérez de Rozas
Emilio Pérez de Rozas

Periodista

ver +

A l'equip Movistar Yamaha, com estava previst, com s'intuïa, per més que tots els protagonistes de la història intentessin amagar-ho o dissimular, ha acabat esclatant tot pels aires. La moto d'aquest any ha sigut un rotund fracàs, tot i l'inici fulgurant de Maverick Viñales, amb victòries en les dues primeres carreres (Qatar i l'Argentina) i, després, a França, o el sobtat triomf de Valentino Rossi a Assen (Holanda). Ha sigut un fracàs tan rotund que els dos pilots oficials han acabat corrent (i seguint fracassant: Rossi va acabar 5è i Viñales 12è) amb el xassís de l'any passat, aquell amb el qual Johann Zarco ha estat lluitant per la victòria en moltíssimes ocasions i sumant fins a tres podis (Le Mans, Sepang i Xest).

Rossi, que va acabar arrossegant Viñales cap al caos, no comparteix l'opinió del català sobre què tipus de moto necessiten

El pitjor és que a l'equip se li han vist les costures i, finalment, ha quedat demostrat que Rossi, com ja és habitual en ell, no permet que el seu company de box (ja va perdre, clarament, la batalla amb Jorge Lorenzo) porti la veu cantant i marqui el desenvolupament de la moto. Des del primer dia, el Doctor va dir que aquesta moto, la 2017, no anava bé i no va parar fins que va aconseguir, la setmana abans de córrer a Holanda, on va guanyar, que canviessin el xassís. Això va fer dubtar Viñales que, en lloc de seguir la seva línia i mantenir el primer xassís 2017, va acceptar la solució Rossi. Conclusió: es van enfonsar tots dos junts.

Les dures crítiques de Viñales

“Ha sigut una temporada duríssima, hem anat de més a menys i estic content que hagi acabat aquest patiment”, va reconèixer Viñales el cap de setmana de Xest. “Com a pilot estic molt frustrat i espero que l'equip Yamaha també ho estigui. No estic en un forat, però mentalment és una situació complicada. Vaig un segon més lent que en els tests. Millor que l'hi pregunteu a Yamaha perquè jo no sé què passa”.

El cap de setmana valencià es va anar complicant i, al final, sorprenentment, Rossi i Viñales van prendre la decisió, juntament amb els responsables tècnics de l'equip, d'avançar a la carrera d'ahir l'experiment que volien fer demà, en el primer test del 2018, i que consistia a provar el xassís de l'any passat. L'experiment va ser un fracàs tenint en compte el comportament de tots dos en carrera i la classificació final.

Maverick Viñales es posa la gorra al seu box de Xest (València). / EFE / KAI FORTSTERLING

Rossi, que el divendres del Gran Premi de València ja havia dit que no compartia “gens” els comentaris crítics de Viñales (“pot ser que jo em senti menys frustrat que ell perquè vaig intuir i vaig saber, abans que ell, que aquesta moto no anava bé”, va assenyalar Vale), va reconèixer, després de la carrera, que “els enginyers japonesos saben fer motos guanyadores i ja saben el que necessitem de cara a l'any que ve”.

Notícies relacionades

El cert és que, finalment, es va produir el reconeixement, per part de Maverick Viñales, d'una cosa que molts periodistes li havíem estat preguntant al llarg dels últims mesos (de fracassos) i ell es negava a reconèixer públicament: s'havia deixat menjar el terreny per Rossi i les decisions i els suggeriments tècnics del nou vegades campió del món l'havien allunyat del seu camí per acceptar les propostes de l'italià.

"Pot ser que jo estigui una mica menys frustrat que Viñales, perquè de seguida vaig intuir i vaig dir que aquesta moto no anava bé"

Valentino Rossi

Pilot de Movistar Yamaha

“Tots tenim part de culpa d'aquesta situació”, confessava, finalment, MVK, que va arrencar la pretemporada (on va arrasar allà on es van celebrar els tests hivernals) i l'inici del Mundial (victòries en les dues primeres carreres de Qatar i l'Argentina) sent el principal favorit al títol, que ha acabat emportant-se Marc Márquez. “Potser jo hauria hagut de ser més estricte a l'hora de demanar les coses i, sí, m'hauria hagut de fiar més de les meves sensacions i no de les dels altres. Potser el meu error va ser no seguir apostant pel xassís que em va donar les victòries inicials”.