L'eclipsi total de Sol del 20 de març

La primavera comença amb una superlluna que eclipsarà totalment el sol equinoccial

Mapa de la magnitud de l’eclipsi solar del 20/03/2015.

Mapa de la magnitud de l’eclipsi solar del 20/03/2015. / MICHAEL ZELLER

2
Es llegeix en minuts
SARA SANTACANA / DANTON LLAPART

Europa és el continent que agafa protagonisme en el pròxim eclipsi de Sol del 20 de març, que amb menys intensitat també serà visible des del Nord d'Àfrica, el Nord-est d'Àsia i l'extrem Nord-oest d'Amèrica. Des d'Espanya es podrà apreciar un interessant eclipsi parcial de Sol, que arribarà a una magnitud del 80% al nord-oest de la Península. La fracció de diàmetre solar amagat per la Lluna durant aquest eclipsi superarà el 99% al sud-est d'Islàndia, i només serà apreciat com a eclipsi total de Sol en una petita franja que cobreix les illes Fèroe i l'arxipèlag de Svalbard.

La primavera comença amb una superlluna eclipsant totalment el Sol equinoccial.

La peculiaritat d'aquest eclipsi és que una superlluna (el pas al perigeu de la Lluna tindrà lloc el 19 de març a les 19:38 UTC) cobrirà del tot el Sol equinoccial (l'equinocci vernal passa el 20 de març a les 22:45 UTC). Aquest eclipsi acaba a prop del pol Nord el mateix dia que el Sol refà la seva primera aparició a l'horitzó després de 6 mesos de nit polar.

L'eclipsi serà parcial a Espanya: fins a un 80% des de Finisterre. L'eclipsi serà total a prop del pol Nord el dia de la seva primera reaparició sobre l'horitzó.

Una altra peculiaritat d'aquest eclipsi és que passa amb el Sol encara en el seu període de màxima activitat, de manera que els caçadors d'eclipsis que en aquesta ocasió es desplacen a illes Fèroe o Svalbard, no descarten la increïble fortuna de presenciar un sorprenent espectacle d'aurores boreals en la foscor del cel durant els 2 minuts de totalitat.

Cobertura informativa de Missió Eclipsi per a elPeriódico

Missió Eclipsi --grup català d'investigació sobre eclipsis-- tornarà a fer la cobertura de l'esdeveniment astronòmic de l'any en exclusiva per a EL PERIÓDICO.

Durant les setmanes prèvies a l'esdeveniment es publicarà en la secció Missió Eclipsi d'EL PERIÓDICO dades i recomanacions per veure l'eclipsi parcial de Sol des d'Espanya, així com els detalls de l'expedició Illes Fèroe 2015: la previsió meteorològica per al 20 de març, la bellesa de les illes Fèroe i tota la informació tècnica sobre aquest eclipsi total de Sol.

I el divendres 20 de març a les 10.35 del matí, hora d'Espanya peninsular (UTC+1), l'expedició retransmetrà en directe des d'illes Fèroe l'eclipsi total de Sol.

Notícies relacionades

¿Podrem compartir la fortuna de presenciar aurores boreals durant la totalitat?

(Post amb la col·laboració de la taverna gastronòmica El Ficus)

Temes:

Eclipsis