Col·labora:

Units contra la vulnerabilitat

El Congrés Català de Pobresa Energètica reuneix 450 assistents a la Fira Sabadell

pobre2

pobre2

1
Es llegeix en minuts

Per combatre la pobresa energètica s'han de reforçar amb caràcter d'urgència totes les mesures que n'ataquen les causes: la mala qualitat de les vivendes, l'atur i els baixos ingressos de les famílies, la disminució de les prestacions socials, el desconeixement de la població a l'hora de gestionar els seus subministraments i l'elevat preu de l'energia. Amb aquesta idea com a punt de partida es van reunir diversos ajuntaments i entitats del tercer sector en el primer Congrés Català de Pobresa Energètica (CCPE), celebrat el 3 i 4 de novembre a la Fira Sabadell.

La trobada, pensada com un espai de debat i reflexió al voltant dels reptes i els dilemes que presenta la pobresa energètica, va ser coorganitzada pels ajuntaments de Sabadell, Barcelona i Badalona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona, l'associació Ecoserveis i la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. En la declaració institucional, firmada per les set institucions organitzadores, es va constatar que la situació d'urgència social del país requereix una resposta «ràpida i adequada».

LES DADES

Els indicadors socioeconòmics referents a les desigualtats i a la qualitat de vida de la població han empitjorat com a conseqüència de la crisi econòmica iniciada el 2008. Un clar exemple d'això és el percentatge de llars que declaren no poder mantenir la seva vivenda a una temperatura adequada, el 10,9%, el doble que el 2008. «Combatre la pobresa energètica ja no és una qüestió de responsabilitat social, sinó que és una obligació dictada per llei (llei 24/2015), i per tant l'administració ha de sancionar qui no la compleixi», afirma Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell i amfitrió d'un congrés que va reunir unes 450 persones i 98 ponents.

Notícies relacionades

La declaració institucional presentada i firmada per les administracions locals i entitats socials reunides en el congrés reclama, entre altres coses, que l'Estat espanyol «reguli la protecció dels consumidors vulnerables», com exigeixen diverses directives europees relatives al mercat intern de la publicitat i el gas. I a les empreses subministradores se'ls exigeix que «es comprometin a garantir l'accés als subministraments bàsics de tota la població».

Els ajuntaments i les entitats del Tercer Sector treballaran a partir d'ara en l'elaboració d'una Estratègia Catalana de Pobresa Energètica que servirà com a guia per gestionar la pobresa energètica a tots els nivells d'intervenció (regions, municipis, tercer sector) amb una base comuna.