Col·labora:

«Alguns reptes exigeixen escala metropolitana»

JOAN BUSQUETS valora el paper de l'AMB a ONU-Habitat III com a expert en urbanisme

«Alguns reptes exigeixen escala metropolitana»_MEDIA_1

«Alguns reptes exigeixen escala metropolitana»_MEDIA_1

2
Es llegeix en minuts
L. B.

Joan Busquets (Barcelona, 1946) és catedràtic de la Universitat de Harvard i col·laborador de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en matèria urbanística. Per a Busquets la cimera Habitat III estableix les bases d'un urbanisme sostenible i responsable, que té en compte les necessitats de la població i protegeix el seu entorn immediat.

-¿Què ha canviat en aquests 20 anys des de la cimera Habitat II?

-La vivenda segueix sent un tema central, actual, però s'aborda des d'un punt de vista diferent. Ara la vivenda s'entén com una de les condicions de vida, no l'única. Abans alguns països, a través de les subvencions del Banc Mundial, feien moltes vivendes però no responien a les necessitats de la gent, que també necessita menjar, treballar. La construcció s'ha de relacionar amb la subsistència i l'activitat econòmica.

-¿Aquestes cimeres afecten directament la gent del carrer?

-Efectivament. Es tracta d'aportar solucions que puguin ajudar els ciutadans que ho necessiten. L'urbanisme no ho resol tot, però pot facilitar altres variables. Per exemple, s'ha demostrat que la gent no té opcions de subsistir si es construeixen les vivendes a 50 quilòmetres de la ciutat, perquè no tenen economia. -S'imposa un model de ciutat gran i intel·ligent.

-Sí, avui dia entenem les ciutats com a llocs on la gent més pot prosperar, perquè són i seran molt positives, però paral·lelament són grans fonts de contaminació. La ciutat, sent el lloc amb una concentració de persones més gran, també és el lloc en què millor es poden resoldre els problemes de tipus mediambiental. Una persona que viu aïllada a la muntanya pot contaminar més que una persona que viu a la ciutat, perquè la densitat ajuda a reduir costos d'energia i mobilitat.

-¿Què ha pogut aportar l'AMB a la trobada internacional?

-La idea del metabolisme metropolità, com si fos un cos humà, és molt interessant. Permet afrontar certs reptes, com els residus o la mobilitat, que no es poden tractar a nivell de districte. Es necessita una escala metropolitana.

Notícies relacionades

-¿Quin és el repte més urgent per a les metròpolis?

SEnDTrobar un model de desenvolupament que no sigui massa agressiu amb l'entorn, perquè la seva protecció és fonamental, i que sigui inclusiu amb diferents tipus d'economia. S'ha d'apostar pels sectors punta, però també hem d'integrar altres economies, relacionades amb el sector serveis, per no excloure les persones amb menys formació.

Temes:

Arquitectura