Col·labora:

L'AMB subvenciona la construcció de 24 projectes de carril bici

Tindran 26,7 km de recorregut i són el punt de partida de la xarxa Bicivia

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha donat llum verda per impulsar, entre 2016 i 2017, de la mà dels ajuntaments implicats, el cofinançament i la construcció de 24 projectes de carrils bici en 17 municipis metropolitans, que ajudaran a millorar la connectivitat a l'àrea metropolitana de Barcelona. Aquests projectes formaran part de la xarxa Bicivia, amb 9 grans eixos que connectaran, de forma directa i segura, tota la metròpolis.

Els 24 projectes, pressupostats en un total de més de 5 milions d'euros i que representen 26,7 km de nova xarxa ciclable, responen a la primera convocatòria de l'AMB de subvencions als ajuntaments metropolitans per a l'execució de projectes de carrils bicis i altres vies ciclables a la metròpolis. Concretament, hi ha 8 projectes que tenen garantit el finançament amb aportacions del pressupost 2016, amb un import de subvenció de 525.622,22€. La resta de projectes (16) es finançaran amb el pressupost del 2017 i sumen un import de subvenció de 1.474.377,78 €.

“UN VERDADER CANVI A L'ESPAI PÚBLIC”

Antoni Poveda, vicepresident de Mobilitat i Transport de l'AMB, ha valorat molt positivament el volum de sol·licituds que els ajuntaments metropolitans han fet a l'organisme metropolità dins de la primera convocatòria de subvencions, en el que l'AMB oferia el cofinançament del 50% de cada projecte, amb un màxim de 200.000 € d'aportació econòmica metropolitana per municipi.

"Entre tots estem fent real un verdader canvi a l'espai públic de la metròpolis, on es prioritza el vianant i la bicicleta. Estem creant un nova mobilitat, molt més sostenible i neta", va afegir Poveda, que recorda que la bicicleta és una de les millors solucions per reduir la intensitat del trànsit i la contaminació atmosfèrica.

DESTAQUEN ELS PROJECTES D'ESPLUGUES

Entre els 24 projectes destaquen alguns que representen importants nexes metropolitans de connectivitat. Per exemple, els dos projectes d'Esplugues de Llobregat, que enllaçaran amb la nova connexió metropolitana de carril bici que està fent l'AMB a la Diagonal. Una vegada realitzats, formaran un gran eix ciclable metropolità que connectarà, d'una manera directa i segura, el Baix Llobregat amb Barcelona.

Per atorgar la subvenció, s'han prioritzat les actuacions que coincideixen amb la xarxa bàsica metropolitana, així com la interconnexió amb intercanviadors de transport, polígons d'activitat econòmica o grans centres generadors de mobilitat. S'ha prioritzat també la continuïtat amb altres vies ciclables ja existents o projectades.

LA LLAVOR DE LA BICIVIA

Aquests 24 projectes es converteixen en la llavor de la xarxa Bicivia, una xarxa estratègica de grans eixos ciclables metropolitans que ha definit i dissenyat l'AMB amb l'objectiu de connectar, d'una manera ràpida, directa i segura, de nord a sud i d'est a oest, la metròpolis. La xarxa Bicivia contempla 9 grans eixos per anar en bicicleta: 4 eixos verticals, que travessen la metròpolis de nord a sud, i 5 eixos horitzontals, que la travessen d'est a oest. Els eixos ciclables verticals es distribueixen seguint, als dos costats, el curs fluvial dels rius Llobregat i Besòs.

La xarxa Bicivia comprèn un total de 414 km de carrils bici, dividits en xarxa bàsica i xarxa secundària. D'aquests quilòmetres, 201 corresponen a xarxa bàsica (31% executats) i 213 corresponen a xarxa secundària (20% executats).

Notícies relacionades

Segons càlculs de l'AMB, completar la xarxa Bicivia implicarà un pressupost total aproximat d'entre 60 i 65 milions d'euros. "Aquesta gran xarxa i els nous punts de connectivitat metropolitans ajudaran al creixement en l'ús de la bicicleta com a mitjà de transport diari. Tenim el convenciment que, d'aquesta manera, hi podrà haver un transvasament modal en la mobilitat quotidiana, del vehicle privat motoritzat cap a la bicicleta", explica Poveda.

Més notícies de Metròpolis Barcelona

Temes:

Bicicletes