Cinc coses indispensables per ser un viatger responsable

L'expert en turisme Ernest Cañada proposa un 'manual' de butxaca

icoy6037565 turistas160708165548

icoy6037565 turistas160708165548 / ROBYN BECK

1
Es llegeix en minuts
ROSA MARI SANZ / BARCELONA

Ernest Cañada, expert en turisme, et proposa cinc coses que no ha d'oblidar un viatger per portar a terme un viatge responsable amb l'objectiu que, com diu, "la teva ètica no quedi aparcada per estar de vacances". El denominador comú d'aquest 'manual' de butxaca: el respecte i el sentit comú.

1) Informar-se bé abans de sortir del lloc que vas a visitar. Això et permet tenir una experiència més interessant i poder parlar amb la gent amb més profunditat, sortint de la repetició d'estereotips i llocs comuns. És a més un signe de respecte pel lloc que visitaràs. I a la vegada mirar de ser com més respectuosos millor amb les poblacions locals i els seus costums.

2) Allotjar-se i contractar serveis en empreses locals, i si pot ser de caràcter associatiu, comunitari o familiar, que garanteixen molt millor la distribució dels recursos gastats.

3) Prioritzar un turisme de proximitat, que minimitza els impactes derivats del transport aeri a llarga distància. I preferiblement estendre el temps com més millor d'un viatge internacional a llarga distància més que diversos viatges curts.

Notícies relacionades

4) Ser conscient dels efectes negatius que poden tenir les empreses que estàs utilitzant i evitar aquelles en què es poden identificar males pràctiques laborals o impactes negatius per al seu entorn i les poblacions locals, com passa moltes vegades amb grans complexos tot-inclòs, hotels que externalitzen i precaritzen la feina dels seus empleats, formes d'economia col·laborativa que estan destrossant els barris de moltes ciutats i expulsant els seus veïns, o creuers que generen una forta contaminació i condicions laborals pèssimes. 

5) Ser còmplice de l'aposta per un turisme responsable, amb compromís per les poblacions locals i els treballadors amb què et trobaràs. Sentir-te part d'un moviment global per un altre turisme possible i comprometre't a això en les teves opcions de consum, en el teu comportament, en la forma de relacionar-te amb la gent. Que la teva ètica no quedi aparcada per estar de vacances.