Entrenaments inclusius al Futsal Vilassar de Mar

L'equip de futbol sala de la localitat del Maresme crea una categoria per a jugadors amb necessitats especials. L'innovador projecte s'inspira en l'adaptació dels equips del River Plate argentí a tots els esportistes

MOTIVATS PER SER COM MESSI.Una quinzena de jugadors i jugadores, d’entre 10 i  40 anys, s’entrenen setmanalment al pavelló esportiu de Vilassar de Mar.

MOTIVATS PER SER COM MESSI.Una quinzena de jugadors i jugadores, d’entre 10 i 40 anys, s’entrenen setmanalment al pavelló esportiu de Vilassar de Mar. / julio carbó

3
Es llegeix en minuts
CARME ESCALES

En la competició esportiva internacional, ningú s'ha oblidat de persones cegues, o amb limitacions intel·lectuals, auditives, físiques o neuronals que afecten la seva mobilitat. Els Special Olympics i els Jocs Paralímpics ho demostren. Reuneixen esportistes d'arreu del món preparats per competir i guanyar medalles, malgrat les seves capacitats diferents. Hi ha un podi per a totes les categories, independentment de la seva limitació.

Però, aleshores, ¿per què els grans clubs no compten amb aquestes categories especials els esportistes de les quals també opten a medalles? En una societat integradora de les diferents capacitats, solament algun equip de referència mundial, com el Club Atlético River Plate de Buenos Aires ho fa. A l'Antonio Vespucio Liberti, l'estadi del club, conegut popularment com El Monumental, hi ha seients destinats gratuïtament als seus aficionats amb necessitats especials. I, a les seves classificacions esportives, el River Plate integra categories com ara futbol per a persones invidents; bàsquet en cadira de rodes o natació i atletisme adaptats. «Tots ells van uniformats com els jugadors del primer equip de futbol del club argentí, amb normalitat», detalla Marc Vives, que fa uns anys va poder presenciar, personalment, la final de la Lliga Inclusiva Nacional de Futbol argentina. «Se celebrava als camps annexos a l'estadi del River Plate, un dels clubs de futbol més importants del món», precisa Vives. «Més de 150 persones de diferents regions de l'Argentina competien entre elles. I allà vaig descobrir que el River Plate compta amb totes aquestes categories especials que vesteixen i són presentades com qualsevol dels esportistes dels seus equips de primera divisió».

IMPORTAR LA INCLUSIÓ/ La idea de normalitzar totes les categories de capacitats de les persones, dotant-les de pistes i espais per preparar les seves medalles, ha inspirat la creació a Catalunya d'una nova categoria pensada per a esportistes amb necessitats especials, però integrada completament en un club esportiu amb equips que competeixen en les divisions nacionals. El Futsal Vilassar de Mar ho ha fet possible. En estreta col·laboració amb el Club Esportiu Fem de Mataró, ha posat en marxa els entrenaments de la nova categoria de futbol sala, pensada per a integrants amb necessitats especials.

Dos grups, un per als més experts, que seran inscrits per jugar el campionat nacional i estatal de persones amb paràlisi cerebral; i un altre grup, inspirat per als jugadors que encara no tenen prou rodatge en el futbol. Per a aquests últims, s'organitzen entrenaments i partits amistosos. «Així mateix, també ajuntarem aquests esportistes amb capacitats especials amb jugadors de les altres categories del club, en entrenaments ideats per sensibilitzar», declara el responsable de l'Àrea Social del Club Futsal Vilassar de Mar, i impulsor de la nova categoria esportiva de l'entitat, Marc Vives.

Notícies relacionades

«L'eslògan Compartint capacitats explica molt bé el que aquesta nova categoria aporta al club i a cada un de nosaltres: donar i rebre», apunta el president del club, Luis Contreras. «Avui dia, tots els grans clubs, i els no tan grans, estan molt mercantilitzats. Tenen pressupostos multimilionaris que necessiten justificar. Els patrocinadors que fan inversions estratosfèriques en els clubs esperen un retorn d'impacte mediàtic que, desgraciadament, no tenen els esports adaptats inclusius», precisa Contreras. «El retorn econòmic que poden tenir els esports adaptats és pràcticament nul. En canvi, el retorn humà, afectiu i sentimental és incalculable», destaca el president del Futsal Vilassar de Mar, que abans de la creació de la categoria per a necessitats especials no coneixia el món de les capacitats diferents.

ESPORT INTEGRADOR/Promoure la integració i la cohesió social de les persones amb diversitat funcional a través de l'esport és un dels objectius del Club Esportiu Fem Esport Mataró (Club FEM). És l'entitat sense ànim de lucre creada el 2009 per tres entitats de la capital del Maresme (Fundació el Maresme, GIMM i Fundació Suport) per fer accessible l'esport a persones amb diversitat funcional intel·lectual. Compta amb el suport del consistori de Mataró i presta el seu a l'aposta de Futsal Vilassar de Mar per aquesta diversitat funcional.