Frances McDormand, una 'outsider' a Hollywood

El seu paper de mare coratge a 'Tres anuncios en las afueras' li ha valgut el Globus d'Or i camina ferma a les nominacions als Oscars

zentauroepp41302922 this image released by fox searchlight shows frances mcdorma180119121721

zentauroepp41302922 this image released by fox searchlight shows frances mcdorma180119121721 / MERRICK MORTON

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

"Les dones d’aquesta sala no som aquí pel menjar, sinó per la nostra feina», deia Frances McDormand al recollir el Globus d’Or a la millor actriu dramàtica per Tres anuncios­ en las afueras, la pel·lícula gràcies a la qual ha tornat amb força a l’actualitat cinematogràfica després d’un temps allunyada de les càmeres. 

 

 

I és que a la intèrpret no li ha calgut que es posés de moda el feminisme a Hollywood perquè sempre l’ha portat a les venes. No només això, sinó que també l’ha aplicat a bona part dels personatges que ha interpretat al llarg de la seva carrera: dones fortes, amb una dignitat a prova de bomba, lluitadores i contestatàries, amb la valentia suficient de posar qualsevol home al seu lloc amb només una mirada, com fa en el seu últim treball, en què interpreta una mare coratge que lluita contra totes les estructures de poder de la seva petita comunitat perquè el crim de la seva filla no quedi impune. 

Va néixer a Gibson City, a Illinois amb el nom de Cynthia, però la seva família adoptiva (que pertanyia a una congregació presbiteriana, els Deixebles de Crist) la va rebatejar com a Frances, encara que ella prefereix que els seus éssers més pròxims li diguin Fran. Reconeix que no és que fos una alumna molt brillant, però li encantaven els llibres. Als 14 anys va descobrir Shakespeare­ i el bard va inocular el verí del teatre en les seves venes per sempre. Per això ho va tenir clar a l’hora d’estudiar art dramàtic a la universitat i culminar els seus estudis a Yale. 

Joel Coen, director i marit

El 1982 va conèixer els germans Coen, que li van oferir el paper protagonista a la seva opera prima, que es titularia Sang fàcil, una pel·lícula de cine negre en la qual els cineastes debutants volien homenatjar el cine negre des de la seva particular perspectiva. Dos anys més tard, Frances es va casar amb Joel. En l’actualitat, són una de les parelles més longeves de la indústria de Hollywood. I per completar la família, Frances va voler adoptar un nen paraguaià, Pedro Coen McDormand, que s’ha convertit en un jove de vint i tants a qui li agrada ensenyar els músculs a Instagram. Una imatge completament allunyada de l’austeritat de què sempre ha fet gala la parella.

Pedro Coen McDormand, el fill adoptiu de Frances. / BRENDAN MCDERMID (REUTERS)

Amb la cara rentada

Frances McDormand sempre li ha agradat mantenir-se fora del focus d’atenció. És una autèntica outsider dins del sistema. Això vol dir que no està disposada a entrar en la roda d’imposicions que Holly­wood exigeix a les seves actrius, sobretot si superen la barrera dels 40 anys. I per això és de les poques celebrities capaces de fer una alfombra vermella amb la cara rentada. A ella, això de passar per un quiròfan per treure’s anys li sembla una autèntica aberració. En alguna ocasió ha declarat que s’ha de mossegar la llengua quan algú de la seva professió recorre a la cirurgia estètica per aparentar menys edat perquè li venen ganes de dir-l’hi a la cara. 

No vol que ningú la consideri una estrella. Li agrada dir que pertany a la classe treballadora del seu país. Per això no sempre ha necessitat estar en primera línia. Com ella mateixa diu, es troba còmoda als marges de la professió.

Es va llaurar part del seu prestigi com a actriu secundària, però quan aconseguia un bon paper com a protagonista, el seu carisma ho eclipsava gairebé tot completament, com va passar a Agenda oculta, de Ken Loach. Ha treballat amb directors mítics com Robert Altman a Vides encreuades, i amb icones de la modernitat com Wes Anderson, a Moonrise Kingdom

 

 

I va arribar 'Fargo'

Tot i que resulta inevitable que la seva carrera s’identifiqui en bona part amb la del seu marit, Joel, i el seu cunyat, Ethan, ja que apareix en bona part de la seva filmografia. Però hi ha un paper indispensable en la seva trajectòria, el de l’agent embarassada Marge a Fargo, gràcies al qual es va convertir en una cara popular. I això, precisament no li fa gaire gràcia, ja que detesta que li demanin autògrafs.

McDormand prefereix anar a la seva. No és que es prodigui gaire per la pantalla, però quan ho fa, no es deixa perdre res. El 2011 va representar l’obra de teatre Good people i gràcies a la seva interpretació, va guanyar el premi Tony. I el 2014 va produir l’adaptació del Pulitzer d’Elizabetz Strout Olive Kitteridge i es va endur a casa l’Emmy. Així que és de les poques actrius que han aconseguit la Triple Corona de l’actuació, entre les quals hi ha grans dames com Vanessa Redgrave o Maggie Smith.

 

Notícies relacionades

 

Ara, gràcies a Tres anuncios en las afueras, podem disfrutar del seu ganxo i la seva personalitat. Diu que el seu personatge és una barreja entre John Wayne i Marlon Brando. Però en realitat, és cent per cent Frances McDormand. Pur caràcter.