EL MERCAT LABORAL S'ENCOMANA A L'AUTOOCUPACIÓ

De professió, autònom

Més de 548.000 professionals a Catalunya, el 20% de la població ocupada, treballen per compte propi

La reforma de la llei sembla poca cosa en un sector que bascula entre la llibertat i la precarietat

zentauroepp41215336 mas periodico hombre autonomo y polifacetico171206202630

zentauroepp41215336 mas periodico hombre autonomo y polifacetico171206202630

4
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Jugar a ser metge, arquitecta o periodista serà aquest any el divertimento de nenes i nens en el reconvertit Festival de la Infància de Barcelona. Del 27 al 30 de desembre, el Palau 1 del recinte de Montjuïc recrearà La Ciutat dels Somnis, una proposta lúdica perquè els més petits puguin començar a somiar el seu ofici o la seva professió futurs (www.laciutatdelssomnis.com). ¿Algú els ensenyarà a preparar-se per exercir a costa i risc propis?

A Espanya, el 20% de la població ocupada (3.213.526 persones, 548.000 a Catalunya) està inscrita al Règim de Treballadors Autònoms (als Estats Units, la xifra escala fins al 40%). «La tendència ens indica que els autònoms seran, cada vegada més, protagonistes del mercat laboral. La figura de l’autònom ha arribat per quedar-se», precisa la vicepresidenta executiva de l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), Celia Ferrero.

"Els casos d’assalariats als quals l’empresa converteix en autònoms s’han de denunciar", alerten des de l'ATA

«El que s’ha d’evitar i denunciar són els casos d’assalariats als quals les empreses converteixen en autònoms», alerta Ferrero. «Per fer-ho, hi ha una bústia a les oficines de la Seguretat Social destinada a recollir denúncies de frau en l’ocupació», informa. «No és fàcil per la por de denunciar de forma nominal, però si s’és conscient d’aquesta mala pràctica, la inspecció ho avalua i ja s’han guanyat casos», explica.

Al marge de quants autònoms ho són per vocació i quants, en canvi, s’han vist obligats a ser-ho com a resultat de la purga d’una plantilla d’assalariats, les condicions del treballador per compte propi encara disten molt de les de qui percep una nòmina a final de mes. Encara que la precarietat és un fantasma cada vegada més present en l’imaginari dels treballadors de qualsevol empresa.

Economia de bolos

«La relació laboral del contracte indefinit s’extingeix. Només quedaran els dels funcionaris», expressa Laura Rosillo, especialista en recursos humans i gestió d’equips multigeneracionals. «La major part de les empreses funcionaran de la mateixa manera en què es produeix una pel·lícula, segons el model de Hollywood: contractes les persones en funció del servei que ofereixen i les necessites, i després te’n desfàs. Això és cada vegada més freqüent», assenyala Rosillo.

«Des del punt de vista del treballador autònom, el seu sistema de treball és com el d’un grup de rock: economia de bolos», afegeix aquesta experta en el món laboral que es va fer autònoma als 52 anys. «Soc funcionària de carrera. Vaig passar oposicions i he experimentat tres models de relació laboral: com a funcionària, com a empleada a La Caixa i actualment com a autònoma. Això vol dir que he passat de treballar per al somni d’altres a treballar per al meu propi somni», afirma Laura Rosillo.

Sortides més enllà dels 50

Ara Rosillo és formadora i consultora en processos de gestió de l’edat a les empreses, perquè, segons explica, «molt pitjor que perdre la feina és l’ostracisme, que et col·loquin en un lloc que no t’interessa gens, condemnada a estar en un racó enganxant segells». Rosillo adverteix d’una imperiosa necessitat de perdre la por al canvi i a la inestabilitat de l’autònom, i mentalitzar-se que l’autoocupació i la reinvenció laboral són sortides més enllà dels 50. «Hem de  deixar de pensar en el que ets i preguntar-te en què te’n surts bé, i posar aquest talent al servei d’un projecte».

"Els costos fixos al mes i la falta de finançament per a 
projectes fan que molts desisteixin", afirma un assessor

Però ¿què comporta fer-se autònom? «Els costos mensuals fixos -la quota base és de 275 euros- i la falta de finançament per a petits projectes són els principals obstacles que fan que molts desisteixin», declara Jorge Agustí, assessor legal i fiscal (www.agusti-asociados.com). «Les barreres d’entrada per a qualsevol negoci, per petit que sigui, són encara molt grans», afirma Agustí.

«En aquesta franja de petits negocis que arrenquen hi ha poca claredat normativa i molts falsos mites que corren per internet. En molts fòrums es diu que es pot facturar sense estar donat d’alta si no se superen certs llindars , o que et pots donar d’alta a Hisenda però no al règim d’autònoms si no superes certs imports, i res d’això està recollit a la normativa», informa l’assessor. «Per això han aparegut cooperatives que pretenen abaratir costos -facturen pel freelance, sense necessitat que aquest es doni 

d’alta-, però no és clar que la seva actuació sigui legal», assegura l’assessor.

Millores irrisòries

Notícies relacionades

El mes d’octubre passat es van aprovar les últimes mesures de la llei de reformes urgents del treball autònom. Entre les millores que introdueix la nova normativa, figuren la prolongació a 12 mesos (fins ara era de 6) de la reducció de quota mensual a 50 euros per a aquells que s’inicien en una activitat com a autònoms, i la deducció del 30% dels subministraments de llum, aigua i telèfon per als que treballin a casa.

.