LA POLÈMICA QUE NO CESSA

La 'guerra dels Rose' argentins

Maradona està disposat a enviar la seva filla Gianinna a la presó per blanquejar diners que, segons ell, li va robar la que va ser la seva dona i mare de la noia

zentauroepp461559 claudia villafane de maradona  l  shows off her husband arge171130114005

zentauroepp461559 claudia villafane de maradona l shows off her husband arge171130114005 / STR

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Al complir 57 anys, el dia 30 d’octubre passat, Diego Armando Maradona es va mirar al mirall i va explicar el que hi va veure reflectit: una vida fulgurant i en alguns moments fosca li ha deixat marques al cos i a l’ànima. «No em penedeixo de res. No he matat ningú. M’he fet mal jo. He caigut, m’he aixecat, he tornat a caure, m’he tornat a aixecar i  –amb l’amor de les meves filles– estic viu i em llevo cada dia per treballar»

. Un Diego en estat pur, que es confessa en públic de tot el que fa a la vista i en privat. Si alguna cosa li faltava al gran astre del futbol és enfrontar-se a Gianinna, la seva segona filla. La disputa judicial que el campió del món el 1986 manté amb la seva exdona Claudia Villafañe ara s’ha traslladat a la filla. Maradona l’acusa de blanquejar diners que, assegura, la seva mare li va robar quan creia que els administrava amb perícia. Matías Morla, l’advocat del Deu, va amenaçar Gianinna amb la presó. «Va sortir del país un dilluns 31 d’agost, a les 8.57 hores, a l’Uruguai. ¿A què hi va anar?… No hi ha cap més destí que la presó preventiva, perquè un dels motius pels quals el jutge et pot dictar la presó preventiva és per entorpiment d’una causa». La filla menor no va tardar a respondre al seu pare a través de les xarxes socials. «He perdonat coses pitjors d’ell i avui també decideixo fer-ho. Des d’aquí, a tants quilòmetres, només puc enviar-li tot el meu amor i agrair-li, perquè gràcies a ell també he pogut triar qui i com volia ser», va escriure l’exdona de Sergio Kun Agüero, mare al seu torn de Benjamin, el primer net de Maradona. 

  

Diego Armando Maradona abraça Gianinna –a qui ara vol tancar a la presó–, la seva segona filla amb Claudia Villafañe.

"La droga t'aniquila"

  «Sense Claudia avui jo estaria al jonca (taüt). La droga t’aniquila», va dir l’exjugador el 1996,  un dels moments més difícils de la seva vida. Vuit anys abans s’havia casat amb la que va ser la seva primera nòvia al Luna Park, un estadi tancat de boxa i bàsquet de la ciutat de Buenos Aires, davant de 1.200 persones. Villafañe va suportar-ho tot: que Maradona tingués dos fills extramatrimonials (Diego Jr, amb la italiana Cristina Sinagra, i Jana, fruit de la seva trobada el 1995 amb Valeria Sabalain), el seu enfonsament personal, amb el canvi de segle, i el preu de la  resurrecció, el 2004. Va ser esposa i representant. I després només apoderada. Però la relació es va enterbolir fins a la ruptura quan l’actual entrenador de l’Al-Fujairah dels Emirats Àrabs va tenir el 2013 el seu cinquè fill, Diego Fernando, aquesta vegada amb Verónica Ojeda

L'exfutbolista i la italiana Cristina Sinagra, amb qui va tenir Diego Jr.

Tot s'amplifica en la vida del futbolista a qui van anomenar ‘Déu’ i que fins i tot va tenir la seva pròpia església

A mesura que la seva distància de Villafañe augmentava, l’exentrenador de la selecció blanc-i-celeste obria la porta perquè passessin furtivament Diego Jr i Jana. Aquest gir, naturalment, va provocar tensions i retrets. Però les coses no van arribar mai tan lluny com en aquesta guerra dels Rose a l’Argentina que protagonitza amb la seva exdona. Les històries tempestuoses del Deu amb les dones li han reservat un capítol rutilant a Rocío Oliva, l’exjugadora de futbol amb qui comparteix els seus dies al desert dels xeics. 

   

 

Avi per segona vegada

El crac i Verónica Ojeda, mare del seu fill petit, Diego Fernando.

Notícies relacionades

 Tot s’amplifica en la vida del futbolista al qual van anomenar Déu i que fins i tot va tenir la seva pròpia església. «A la clínica n’hi ha un que es creu Napoleó, i un altre, Robinson Crusoe. ¡I a mi no em creuen que soc Maradona!», va dir sobre els seus dies d’hospitalització.  Fins i tot en la bogeria hi ha un límit: ningú pot posar-se a la seva altura. Maradona, que aviat serà avi per segona vegada per via de Diego Jr, passa per tots els estats possibles, de la ponderació a la burla, de la sensibilitat social al ridícul, de l’amor al president veneçolà, Nicolás Maduro, al rancor contra Jorge Sampaoli. Amb Leonel Messi té un vincle no exempt de matisos. «L’estimo molt i per a mi és un gran. No necessita guanyar una Copa del Món per ser un gran. Ja ho és», va dir recentment. Però, de manera subtil, suggereix que sempre estarà per sota d’ell. 

L'astre amb la seva actual nòvia, l'exfutbolista Rocío Oliva.

Xarxes socials

Maradona necessita el protagonisme com l’aire, i això inclou no només parlar de política, els seus fills, la FIFA o la Federació argentina de futbol, a la qual amablement defineix com «un polvorí». Maradona és, després del seu pas prodigiós pels camps de futbol, un home dels mitjans. «Les xarxes socials avui serveixen per fer-ne multimilionaris molts, però han pres un munt d’amor de família al món. I això no els importa mentre tinguin casa seva o el seu cotxe nou... S’ha de mirar més a Haití, a l’Àfrica o a un munt de costats on es necessita de veritat i ningú fa res», diu Maradona, que, com se sap, no sempre fa coincidir les seves paraules amb els seus actes. I per això també vol estar sempre present en el món virtual. Pot portar la seva solidaritat als 44 tripulants del submarí ARA San Juan perdut a l’Atlàntic Sud o als familiars dels jugadors  del Chapecoense. Així viu Maradona. I ho seguirà fent. «La felicitat és agafar un rellotge i fer comptes: quant temps has sigut feliç, quant infeliç, quant has plorat, quant has rigut». Diego està segur que en aquest joc de sumes també tornaria a ser guanyador. 

Temes:

Maradona