EL CLAN BOSÉ

Un any per oblidar

zentauroepp24326329 barcelona 25 11 1013 gala benefica sida en la imagen miguel 171124123229

zentauroepp24326329 barcelona 25 11 1013 gala benefica sida en la imagen miguel 171124123229

6
Es llegeix en minuts
Marta Altarriba

La matriarca, Lucía Bosé, és sens dubte la més mediàtica de les persones que configuren aquesta singular família i la que més platós de televisió ha ocupat amb les seves intervencions. Algunes d’especialment polèmiques, com quan va anar a Sálvame només un mes i mig després de la mort de la seva neta Bimba, víctima d’un càncer, una entrevista que la va enfrontar amb el seu fill Miguel, que no aprovava la decisió de la seva mare. El cantant ja es devia imaginar que Lucía seria poc prudent, i la veritat és que no es va tallar ni un pèl a l’assegurar que, als seus 61 anys, Miguel «està en plena decadència».

Bimba Bosé. / SWAROVSKI i Harper's Bazaar

I tot i que encara no ha trepitjat un plató, no seria estrany que ben aviat es volgués defensar de les acusacions que s’han llançat sobre ella i que l’han portat davant els tribunals. Fa només uns dies vam saber que la Fiscalia de Madrid li demana dos anys de presó per un presumpte delicte d’apropiació indeguda. L’acusa d’haver-se quedat els 198.607 euros que va aconseguir el 2009 amb la subhasta de La figuera de moro, un dibuix original de Picasso que segons sembla l’artista li va regalar a la mainadera dels seus fills, Reme, encara que presumptament ella, al seu torn, li va entregar a Lucía. 

Miguel Bosé va pagar l'enterrament de la mainadera, però les nebodes de la dona acusen la família de robar un 'picasso'

Van ser les nebodes de Reme les que fa dos anys van portar Lucía davant els tribunals, ja que asseguraven que l’obra estava inclosa al testament de la seva tia, que va ser una segona mare per als fills de Lucía Bosé i Luis Miguel Dominguín. Estava tan integrada a la residència que Miguel Bosé li va arribar a sufragar l’enterrament, el 1999. .

Extorsió i sotragada financera

Miguel Bosé també ha anat a la justícia, però ell en qualitat de demandant. Al mes d’agost va interposar una denúncia davant la policia per un intent d’extorsió. A través de correus i whatsaps, un grup de delinqüents li exigien 60.000 euros a canvi de no difondre unes fotografies fetes amb els seus quatre fills al parc de Disneyland i que havien aconseguit gràcies a un ciberatac al seu telèfon mòbil. Bosé es va veure obligat a publicar les imatges de ­DiegoTadeoIvo Telmo. Quatre nens nascuts en dos embarassos gestats en ventres de lloguer amb només uns mesos de diferència, tots l’any 2011.

Miguel Bosé i els seus fills, Diego, Tadeo, Ivo i Telmo. / Instagram

A més d’aquests problemes, l’artista s’ha hagut d’enfrontar els últims temps a altres qüestions d’índole econòmica. Segons sembla, l’empresa de la qual és administrador, ­Costaguana SL, és la propietària al seu torn d’un desconegut àtic de 70 metres al barri de Chueca de Madrid sobre el qual recau un embargament d’Hisenda per fer front un deute de 259.399,33 euros. Costaguana ja va ser una empresa nascuda amb problemes. L’any 2002, només uns mesos després de la seva crea­ció, va haver de respondre per un préstec de més de 110.000 euros, al qual li va tocar fer front com a avalista de la productora que realitzava la pel·lícula El forastero, protagonitzada pel seu amic Nacho Duato.

Hisenda embarga un àtic del cantant a Chueca per un deute de gairebé 260.000 euros

No ha sigut, però, l’únic revés econòmic patit per alguna de les empreses de Miguel Bosé. El cantant era accionista de la firma de pernils Agroalimenatria Monsalud (el seu  nom fiscal és Brumale SL), una aventura en què es va embarcar l’any 1997 amb l’exfutbolista Manolo Sanchís i en què també figuraven com a accionistes minoritaris Fran Rivera i l’extennista Pato Clavet, entre altres. Les coses no van anar tan bé com es preveia i, després d’entrar en concurs de creditors, al març es publicava al BOE que l’empresa es trobava en dissolució per ordre judicial, al no haver aconseguit un refinançament de cinc milions d’euros.

Paola i Lucía es recolzen

Les seves germanes també estan immerses en turbulències. Encara que Paola es va separar de José Coronado, pare del seu fill Nicolás, fa 28 anys, mantenen una relació excel·lent i l’ha afectat profundament l’infart que va patir l’actor fa uns mesos. Això, sumat a la recent pèrdua de la seva neboda Bimba, l’han acostat a la meditació. «Són tocs que et dona la vida, que et fan reflexionar sobre moltes coses», assegurava asseguda al plató de Sálvame Deluxe pocs mesos després que ho fes la seva mare. Actriu i dissenyadora, un dels seus contes, El pájaro caracol, va inspirar una de les falles infantils de València l’any passat.

Actualment, Paola viu amb la seva germana Lucía, que ha passat pel duríssim tràngol de perdre una filla de només 41 anys. Singular, com una bona Bosé, Lucía va tenir la seva particular forma de passar el dol. Ho va fer allunyada del seu exgendre, Diego Postigo, que li va comunicar la fatal notícia, i de les seves netes, Dora i June, de només 13 i 8 anys. Assegurava en una entrevista a la revista Semana que no estava preparada per estar junts i que necessitava recuperar-se abans de tornar a parlar amb les nenes, que quedaven a càrrec del seu pare. Ni tan sols li va calmar el desassossec la reconciliació que va causar la mort de Bimba entre el seu germà Miguel i el seu fill Olfo, que havia sigut molt crític amb el cantant per haver recorregut als ventres de lloguer per ser pare. 

Olfo Bosé, i Lucía i Paola Dominguín, a l'enterrament de Bimba Bosé. / El Periódico

Afers interns

La relació entre ells -ja tensa des que, segons va confessar el mateix Olfo, el seu oncle el va sorprendre «en el seu sagrat bany turc, despullat, amb tres amigues» i el va fer fora dient-li que no el volia «tornar a veure»- es va trencar definitivament quan el seu nebot es va atrevir a criticar-lo per uns «gallets» que se li havien escapat en un concert. ¡Fins i tot el va acusar de ­dictador!

La mort de Bimba ha reconciliat el seu oncle Miguel amb el seu germà Olfo, distanciats per un bany turc

Notícies relacionades

Una ruptura familiar molt dolorosa per a Lucía, ja que Miguel havia exercit de pare amb els seus fills grans, Bimba i Olfo, després de trencar amb el seu marit, l’italià Alessandro Salvatore. Lucía és mare de dues noies més, fruit del seu segon matrimoni amb l’actor i empresari Carlos Tristancho: Lucía, que es dedica a la moda com a Palito, nom que ella mateixa es va adjudicar de petita; i Jara, que manté una relació amb l’actor David Castillo, que, després de la mort de la seva cunyada Bimba, es va fer donant de medul·la en un gest solidari.

June Postigo Bosé. / Instagram

Dora defensa June

D’estar al punt de mira no se n’han salvat ni les filles de Bimba. La gran, Dora, segueix els seus passos com a model malgrat la seva joventut. Decidida i implacable, ha sortit al pas dels comentaris que especulaven sobre si la seva germana petita, June, era trans... simplement per haver-se tallat els cabells. Nervi i figura, com la resta del clan.