FIGURA EMERGENT

Shawn Mendes: l'astre mil·lennista

Amb la seva victòria als European Music Awards, el cantant canadenc sembla més preparat que mai per transcendir la seva imatge d'ídol preadolescent

zentauroepp40924469 canadian singer shawn mendes poses with his awards during th171116170750

zentauroepp40924469 canadian singer shawn mendes poses with his awards during th171116170750 / HANNAH MCKAY

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿D’on ha sortit Shawn Mendes, el cantant de cara com una rosa que va sortir màxim vencedor dels últims EMA (o European Music Awards, els premis europeus de MTV)? 

Com tot astre mil·lennista que s’ho valgui, va sortir de la xarxa, on es creen estrelles amb tanta velocitat com es destrueixen. Mendes ha sabut amortitzar la celebritat que li va sobrevenir al penjar sis segons, sis, d’una versió de Justin Bieber a l’extinta xarxa social Vine. Se’n va anar a dormir i al llevar-se tenia 20.000 likes en el vídeo i el mateix nombre de seguidors.

  

  No content amb això, va seguir penjant clips, els més exitosos aquells en què apareixia sense samarreta (i que van donar peu al hashtag #shirtlessshawn). Quan va fitxar pel segell Island, el maig del 2014, els 20.000 ja eren 200.000. I per a l’edició del seu primer single (Life of the party) anava pels 2,7 milions. El tema va vendre 150.000 còpies sense promoció a la ràdio, només gràcies al fervor dels fans cultivats online.

¿Per què tanta devoció per Mendes? El seu èxit sembla el resultat de diversos factors: una cara de querubí, un cos esculpit a consciència (s’entrena cada matí a les 9.30 hores, segons va dir) i una actitud, sobretot en els seus inicis, de bon noi que no faria res que et pogués trencar el cor.

De fet, en les seves primeres cançons, és ell qui rep la mala medicina del desamor. A The weight, una noia l’enganyava («juas», devien pensar els fans, «però què dimonis») i a Imagination tenia fantasies no sexuals sinó amoroses. Serenates cantades amb veu cristal·lina, amb acústica, potser sense samarreta. 

El trobador sota la finestra de Handwritten, el seu primer disc, es va convertir a Illuminate en el truà que vol colar-se a la teva habitació, però sempre demanant permís abans. Quedava clar en cançons com la blues Ruin, Patience (sobre un affair amb una dona gran) i, potser, sobretot, Lights on: «No puc negar que vull el teu cos», s’atreveix a confessar-hi.

Però el disc del 2016 de Mendes, el que l’ha portat a triomfar als EMA, no arriba al punt de portar l’adhesiu de «lletres explícites». Ell segueix sent més d’amor que de sexe, com s’ha encarregat de recordar en les entrevistes. 

Es presenta com un noi de nòvia, no un seductor en sèrie. Exemple a l’atzar: «Ser un sex symbol no és guai si no és que estiguis enamorat d’una noia i ella et digui sex symbol». 

 

 

Vida sentimental

La seva vida sentimental és misteriosa: se l’ha relacionat amb la cantant Camila Cabello (amb qui va gravar el duo I know what you did last summer), l’actriu Chloë Grace Moretz o la vlogger de moda i estil Bethany Mota, però tot han sigut rumors. Els últims l’associen a Hailey Baldwin, filla de Stephen Baldwin, germà petit d’Alec.

   

 

 

 Mendes va néixer a Toronto (Canadà), el 1998, però fins fa poc vivia (i sembla que s’avorria bastant) a Pickering, una petita població a l’est de la seva ciutat natal. Abans de voler menjar-se el món com a estrella pop volia, sembla, ser mag. 

Notícies relacionades

La seva mare, agent immobiliària, i el seu pare, amo d’una companyia de subministraments de bars i restaurants, van veure (amb bon ull) que igual tenia més futur amb la guitarra que amb la vareta de la flor. 

Però encara més important que el dels seus pares ha sigut, en la seva incipient carrera, el suport de Taylor Swift, que se’l va emportar de teloner en la gira del disc 1989. Sigui com sigui, no sabem com es deu haver pres Swift que Mendes hagi guanyat tres EMAs mentre que ella, nominada ni més ni menys que a sis, se n’anava de la gala amb les mans buides. ¿Deu estar preparant una cançó sobre el tema per a la continuació del venjatiu Reputation

Temes:

Música