HEATH LEDGER

Retrat d'un ídol mort

El documental 'I am Heath Ledger' desgrana la cara menys coneguda de l'actor mort als 28 anys

zentauroepp40289602 mas periodico documental i am heath ledger170928182751

zentauroepp40289602 mas periodico documental i am heath ledger170928182751

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tothom coneix Heath Ledger com el vaquer gai de 'Brokeback mountain', o el Joker d’'El cavaller fosc', o com l’actor que va morir massa aviat, quan encara li quedaven per fer un munt de papers memorables. Però no es coneix tant el Ledger amant de la música, cofundador d’un segell discogràfic i director de videoclips per a gent com Ben Harper. 

 

Si Ledger va tenir un ídol musical, aquest va ser, sobretot en els seus últims anys de vida, el cantautor folk Nick Drake, al qual volia encarnar en un biopic. Es considerava apropiat per fer-ho perquè, en part, es veia com ell: algú que no duraria gaire en aquesta terra (Drake va morir als 26 anys per una sobredosi d’antidepressius). 

 «Jo soc com aquesta gent», deia Ledger als seus amics parlant d’artistes morts a meitat de la vintena com Nick Drake i Kurt Cobain. És una de les tristes revelacions d’I am Heath Ledger, el documental que Movistar Estrenos llançarà dimecres, dia 4, per un altre costat una peça lluminosa, dedicada abans a celebrar la generositat i el talent de l’australià que a bussejar en els seus dimonis.

 

 

 

Amics i amors

Els directors Adrian Buitenhuis i Derik Murray, aquest últim ja autor de retrats similars del còmic Chris Farley o Bruce Lee, han comptat amb les paraules no només dels seus amics, sinó també dels seus antics amors, el seu representant i directors i actors que van treballar al seu costat. L’absència més important és la de Michelle Williams, mare de la seva filla Matilda, amb qui Ledger va trencar el 2007. L’actriu ha parlat en ocasions sobre la pèrdua, o què significa ser una mare soltera, però en canvi no parla sobre què va passar dins de la parella. 

'I am Heath' Ledger cobreix tota la carrera i la vida de l’astre de Perth (Austràlia), començant per la seva fascinació des de molt jove per l’actuació, i seguint per un viatge al carnaval de Venècia amb Lisa Zane, la seva primera nòvia seriosa, en què es van disfressar i es van filmar en 8 mm i Ledger va néixer com a actor. Hi ha imatges d’aquell viatge, però també de molts altres moments personals: a Ledger li agradava registrar la seva vida, guardar-ho tot, ja fos en cine, vídeo o fotografies que després podia retocar amb pintura. 

Poc després d’arribar a Los Angeles amb Zane, Ledger havia aconseguit un paper revelador en la comèdia romàntica 10 razones para odiarte. Tots volien que seguís fent de trencacors adolescent, però ell tenia altres plans: experimentar, arriscar-se i no avorrir-se. «A la gent de Hollywood no li agrada escoltar un no. Jo m’ho vaig passar molt bé dient que no», assegura.

Refugi d’australians

Va dir que sí a El patriota, sobretot per poder treballar amb el seu paisà Mel Gibson. Ledger no es va allunyar mai en excés de les seves arrels, i la seva casa a Los Angeles era una espècie de fonda on tenien llit tots els actors australians per buscar sort a Hollywood. Allà van passar un temps Joel Edgerton, Naomi Watts (un altre amor de Ledger), o Ben Mendelsohn, que descriu l’escena en aquests termes: «La casa de Heath era famosa per tenir un seguici abans que fessin 'El séquito'». 

Amb l’exigent promoció d’'Història d’un cavaller' (2001), cert nerviosisme es va començar a apoderar de Ledger. Watts parla d’una cosa, segons sembla, molt australiana anomenada la síndrome d’alta exposició: «Si tens massa èxit, hi ha una cosa que et fa sentir malament». I els triomfs més importants de l’actor encara estaven per arribar, primer de la mà d’Ang Lee ('Brokeback mountain') i després amb el seu adorat Christopher Nolan ('El Cavaller fosc', per la qual va obtenir un Oscar pòstum al millor actor secundari).

 

 

Notícies relacionades

En el rodatge del film de Lee, i en principi tot va ser idíl·lic. Però una vegada nascuda la seva filla Matilda, Ledger no va semblar preparat per a les responsabilitats de la vida domèstica. La pel·lícula no indaga en detalls conjugals ni mira de posar  llum sobre els impulsos més foscos de Ledger. 

Tampoc hi ha la versió de Mary-Kate Olsen, la qual va tenir una relació amb Ledger que segueix sent un misteri. Durant un temps es va creure que era la propietària (després es va desmentir) de l’apartament on l’actor va morir el 22 de gener del 2008, a conseqüència d’una barreja letal de medicaments receptats. 

Temes:

Documentals Cine